Overslaan en naar de inhoud gaan

Lege kantoren, kansen voor woningbouw

Geplaatst opzondag 17 januari 2021 - 17:04

Meer thuiswerken zal er toe leiden dat meer mensen in de provincie blijven wonen of de Randstad verruilen voor de randen van Nederland. Ook in Limburg zal daardoor de vraag naar woningen blijven groeien.

Een deel van die vraag kan worden ingevuld met de ombouw van leegstaande of leegkomende kantoormeters die niet meer nodig zijn door het groeiend thuiswerken, zegt hoogleraar vastgoedbeleggingen Piet Eichholtz.

Kansen
"We gaan absoluut meer thuiswerken en dat gaat ook zeker leiden tot meer leegkomende kantoorruimten. Maar een ramp hoeft dat niet te zijn. Er liggen juist kansen om die gebouwen te gebruiken om de druk op de woningmarkt wat te verminderen."

Woongenot
En die druk zal volgens Eichholtz ook in Limburg zeker niet afnemen. "Er is bijvoorbeeld steeds meer behoefte aan eengezinswoningen, dat stuwt de vraag. Maar ik verwacht dat de gebieden buiten de Randstad steeds aantrekkelijker worden voor mensen die in een van de vier grote steden werken. Waarom niet in Venlo wonen als je met meer thuiswerken maar twee of drie dagen in Amsterdam of Utrecht hoeft te zijn? Ik denk dat mensen dan gaan kiezen voor het woongenot, ruimte en andere voordelen die ze in de Randstad niet vinden of niet kunnen betalen."

Satellietkantoren
Daarnaast voorziet Eichholtz nog een andere ontwikkeling die werknemers niet meer dwingt naar de Randstad te verhuizen. "Wekgevers gaan satellietkantoren openen. Waarom een duur kantoor op de Zuidas als je werknemers nog maar twee dagen op het werk zijn? Dan kun je voor hetzelfde geld ook twee of drie kleinere kantoren openen, geografisch verspreid."

Wonen in kantoren
De Maastrichtse hotelier en ontwikkelaar Rino Soeters heeft die markt al ontdekt. Samen met Maes Vastgoed neemt hij momenteel het leegstaande kantoor van Vodafone in hartje Heerlen onder handen. "We zitten hier op een toplocatie vlakbij het station, hierachter wordt gesloopt en een groot park aangelegd en wij verbouwen dit kantoor tot luxe appartementen." Appartementen vanaf bijna een half miljoen euro en tot bijna vierhonderd vierkante meter.

Video: L1

"Van de eerste groep appartementen is nu zestig procent verkocht", zegt Soeters. "Mensen van ongeveer 50 tot 75 jaar. Die wonen nu nog in een groot huis ergens in Parkstad en willen graag dicht bij de voorzieningen van de stad gaan wonen. Er is genoeg vraag. Ook jonge succesvolle mensen willen hier wonen."

Kantoorkolossen
De lege kantoren in de binnensteden lijken dan ook een gewilde prooi voor ontwikkelaars. Niet alleen om er woningen van te maken, weet makelaar Didier Boek. "Vanuit het bedrijfsleven is nog steeds genoeg vraag naar kleinere kantoren, of flexibele werkplekken waar ze allerlei faciliteiten vinden. Het probleem zijn de grote kolossen. Partijen die in een klap meer dan 10.000 vierkante meter kopen of huren, dat wordt zeldzaam."

Video: L1

Lokale investeerders
De ontwikkeling van die markt moet vooral komen van lokale investeerders, ziet Boek. "De grote institutionele beleggers hebben zich toch wat teruggetrokken uit de randen van het land en richten zich vooral op de Randstad. Dat betekent ruimte voor lokale investeerders en dat zie je nu ook steeds meer gebeuren."

Soeters en zijn partners van Maes Vastgoed zijn daar een voorbeeld van. "We kennen de omgeving, we hebben er gevoel bij, dat helpt", zegt Soeters. "Je weet beter waar de kansen liggen. Daarbij komt dat we ook zoveel mogelijk proberen te werken met lokale leveranciers, dan hou je het allemaal dicht bij huis en dat is goed voor de regionale economie."

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen