Overslaan en naar de inhoud gaan

Legale wiettelers hebben voorsprong

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 19:30

Volgend jaar moet je in Maastricht en Heerlen in alle coffeeshops legaal in Nederland geteelde wiet kunnen kopen. Althans, dat is het doel van het landelijke experiment met legaal geteelde wiet. Wie bereid is om die wiet te gaan telen, is de vraag.

In Noord-Limburg lijken de telers daar in ieder gevaar geen zin in te hebben. Ze zijn bang voor criminelen die hun handel niet laten afpakken.

Lees ook: Limburgse telers huiverig voor legale wietteelt

Lucratieve markt
Potentiële telers zijn bang voor intimidatie vanuit criminele circuit. "De andere kant van de medaille, kan het ook een hele lucratieve markt zijn. Juist als je er nu als een van de eerste betrokken bij bent", zegt hoogleraar criminologie Hans Nelen. Zo kun je een voorsprong in kennis en kunde opbouwen als je er vroeg bij bent.

44 jaar stilstand
Een experiment met legale wietteelt is volgens Nelen een stap in de goede richting na 44 jaar stilstand. We hebben het aan de markt overgelaten en die is nu afhankelijk van criminelen. Met dit experiment wordt er eindelijk een stap gemaakt om dit te doorbreken. Of het gaat slagen, kan Nelen niet zeggen. "Dat hang van heel veel factoren af". Dat ligt eraan of de coffeeshops hier naar kijken. De telers, maar ook aan de consument.

Consument
Een van de factoren die Nelen benoemt is de consument. Nu is er voor hen veel aanbod in een coffeeshop. In de toekomst mag dat alleen in Nederland legaal geteelde wiet zijn. Je kunt je voorstellen dat als een bepaalde soort niet te verkrijgen is in Maastricht, dat je dan elders gaat zoeken. Om dit allemaal te monitoren, heb je volgens Hans een gigantische politie en justitie capaciteit nodig. "En die is er helemaal niet".

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen