Overslaan en naar de inhoud gaan

Leers wil proef met 'moraliteitstoets' voor wethouders

Geplaatst opvrijdag 16 maart 2018 - 17:00

Waarnemend burgemeester Gerd Leers van Brunssum wil dat er bij aspirant-wethouders niet alleen een risicoanalyse wordt gemaakt, maar ook gekeken wordt naar de persoonlijke eigenschappen.

Dat is de kern van een nieuwe integriteitstoets voor wethouders die de burgervader van Brunssum wil opstellen. Hij wil dat deze 'moraliteitstoets' vervolgens ook de landelijke norm wordt.

Kennis van zaken
Leers wil na de verkiezingen met de nieuwe gemeenteraad een aantal sessies houden waarin de raadsleden gezamenlijk die moraliteitstoets vormgeven. "Nu wordt bij de benoeming van een wethouder alleen gekeken of hij of zij volgens de letter van de wet benoembaar is. Maar er zijn meer zaken belangrijk. Ik verwacht van een wethouder dat die betrokken is, kennis van zaken heeft, maar ook een goeie inborst. Daarop moet hij of zij beoordeeld worden."

Met elkaar omgaan
Leers wil de raadsleden meenemen in thema's als: hoe ga je met elkaar om, hoe ben je op de juiste wijze betrokken bij de burger, hoe stel je je kwetsbaar op, hoe kun je anderen wat gunnen zonder dat je er zelf slechter van wordt? De 66-jarige burgemeester wil deze proef doen met goedkeuring van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en gouverneur Bovens.

Lees ook: Burgemeester Leers temt raad Brunssum

Belemmeringen
In Brunssum lag wethouder Jo Palmen maandenlang onder vuur vanwege een integriteitskwestie. Twee hoogleraren keken of er puur juridisch gezien belemmeringen waren. Zij zagen geen bezwaar. Dat rapport werd door de oppositie echter als onvolledig en onjuist betiteld.

Debatsessies
"We hebben een streep gezet onder de discussie rond Jo Palmen. Maar ik vind wel dat we moeten leren van alles wat er gebeurd is. Op die manier kunnen we iets goeds halen uit een nare situatie. Het wantrouwen moet uit deze raad. Ik hoop dat voor elkaar te krijgen door middel van debatsessies met alle partijen."

Geschiktheid
Leers spreekt zich niet uit over de geschiktheid van Palmen. "In algemene zin vind ik dat een toekomstige wethouder vooral een frisse start moet maken. Wie in het college komt met de bedoeling om gevechten te winnen, hoeft wat mij betreft niet mee te doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen