Overslaan en naar de inhoud gaan

Leers: 'Val kabinet geeft impuls aan wantrouwen in politiek'

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 21:09

De onvrede van mensen groeit tijdens deze coronacrisis en de val van het kabinet geeft dat nog een extra zetje.

Dat denkt Gerd Leers, oud-minister in het kabinet Rutte I en oud-burgemeester van Maastricht. Leers deed zijn uitspraken in L1-programma L1mburg Centraal.

Schreeuwers
Leers is bang dat de toeslagenaffaire het vertrouwen in de rechtstaat geen goed heeft gedaan. "Mensen denken nu: 'Moet ik daar door bestuurd worden in Den Haag?' Dan is het vertrouwen weg", legt de CDA'er uit. De onvrede die al heerst in de maatschappij door de coronamaatregelen, onvrede over verdeling van vaccinatie en nu de toeslagenaffaire, maakt het volgens Leers niet best voor de reputatie van de politiek. "Daardoor hebben mensen nu geen vertrouwen. Dat is mijn zorg. Wat je dan krijgt is dat grote schreeuwers aan de zijlijn een beetje hoop bieden en stemmen krijgen. Dan zitten we over vijf jaar weer met dezelfde problemen."

Menselijke maat is verdwenen
Volgens Leers zijn in de kindertoeslagenaffaire, die het kabinet vrijdag de das om deed, mensen ondergeschikt geraakt in een systeem. Dat is volgens hem het allerergste aan de hele affaire. "De mens is vergeten. Dat mag je ook de arrogantie van de bestuurlijke elite noemen. Het systeem was pervers, keihard. Er kwam een vinkje achter je naam te staan en daar kwam je niet meer vanaf", legt hij uit. "De rechtstaat is geschokt en geschonden. Daar is maar één gevolg aan en dat is politieke verantwoordelijkheid nemen."

Lees ook: Kabinet weg: 'Maar echte daders blijven zitten'

Het wordt volgens Leers ook nog heel lastig om het vertrouwen in de politiek en rechtstaat weer te herstellen. "Op allerlei niveaus zijn er fouten gemaakt. Ik denk niet dat dit genoegdoening is aan de duizenden ouders die zijn benadeeld." Volgens de politicus gaat het hier om systeemfouten die erin zijn geslopen. "Maar daar zijn we zelf debet aan. het systeem is alleen maar harder geworden", kijkt Leers terug. "Het begint ermee dat we met zijn allen vinden dat er harder opgetreden moet worden, zoals tijdens de Bulgaren-fraude. We hebben in onze verontwaardiging over dit lastige systeem de Kamer opgezweept voor nog hardere maatregelen en nog meer controle, zonder het systeem in balans te brengen met de menselijke maat."

Eén van de grootste missers van een kabinet ooit
"
Zelden kom je in de geschiedenis van de Nederlandse kabinetten iets tegen dat zo'n verstrekkende gevolgen heeft als dit", aldus Leers. "Dit is geen fout van het kabinet, maar wel de verantwoordelijkheid van het kabinet. In april 2002 viel het Kabinet Kok over Screbrenica. Dat is natuurlijk niet met elkaar te vergelijken, maar de impact is in beide gevallen is groot en het versterkt het wantrouwen in de politiek."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen