Overslaan en naar de inhoud gaan

Leers: 'Rutte brengt zijn boodschap als een echte staatsman'

Geplaatst opmaandag 14 december 2020 - 21:53

Rutte heeft zijn boodschap vanuit het Torentje in Den Haag 'voortreffelijk' afgeleverd, vindt Gerd Leers.

De voormalige minister en oud-burgemeester van Maastricht reageerde maandagavond in een extra uitzending van L1mburg Centraal op de toespraak van de premier die hij gaf in zijn werkkamer.

Vorm en inhoud
"Ik heb gelet op de vorm, de onderliggende waarden die Rutte aanstipte. Welke boodschap heeft hij aan onze gevoelens? Dat deed hij voortreffelijk. Hij ondersteunde zijn verhaal ook met feiten, met cijfers over het aantal besmettingen, de patiënten in de ziekenhuizen en de sterfgevallen", meent Leers. Volgens hem oogde Rutte als een echte staatsman vanuit het Torentje. Met een heldere oproep: we moeten, maar er is perspectief.

Leers vond het ook te prijzen dat Rutte niet alleen praat over veerkracht en eendracht. Leers: "Hij gaat ook niet voorbij aan de weerstand. Zoals de demonstranten die buiten bij het Binnenhof in Den Haag stonden te fluiten."

Zelf ziet Leers om zich heen dat veel mensen moeite hebben met de maatregelen. "We zijn aan het einde van ons Latijn en wéér komen nieuwe maatregelen. Laten we nu met zijn allen dit vreselijke virus een genadeklap toedienen zodat we straks met vaccin kunnen voorkomen dat er honderdduizenden mensen besmet raken", zegt Leers.

Video: L1

Onderwijs op slot
Pascal Cuijpers, docent van het Content College in Echt: "Het Torentje maakt als decor meer indruk dan zo'n een blauw achtergrondscherm bij de gebruikelijke persconferenties. Ook die fluitende demonstranten die je kon horen, maakten indruk."

Beschermende middelen
Volgens de docent is de sluiting van zijn school even onvermijdelijk als zuur. "We meten de kwaliteit van de lucht in de lokalen, we zorgen voor voldoende ventilatie en zorgen voor mondkapjes, spatschermen en andere beschermende middelen. Meer kunnen we niet doen. En we hebben het tot nu toe goed gedaan. Het aantal besmettingen op onze school valt mee. Het ging dus goed maar nu komt dit er weer tussen. Zoals Rutte zei: we moeten het samen doen. Docenten, scholieren en ouders. Iedereen moet meewerken."

Eindexamen
Cuijpers: "Onze school is voorbereid op deze harde lockdown. Ik heb gemerkt aan de leerlingen dat ze er niet zo mee bezig zijn geweest. Bij hen zal nu ook een knopje omgaan. De reacties op het sluiten van de school zijn gemengd. Sommige leerlingen komen beter tot hun recht in een kleine setting en kunnen zich beter concentreren. Andere leerlingen missen dan weer het contact met de klas en de docenten. Laten we hopen op goede ideeën van het kabinet, vooral wat betreft het eindexamen. Want daarover heeft Rutte weinig details losgelaten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen