Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen luiden noodklok over drugsprobleem op school

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 12:00

Het Dendron College in Horst kampt met een drugsprobleem. Dat zeggen de leerlingen zelf. Een aantal scholieren is geschorst en de school overweegt om een drugshond in te zetten.

De scholieren luiden de noodklok omdat ze vaak geconfronteerd worden met openlijk drugsgebruik. Ook de gemeente is op de hoogte.

In de klas
"Je kunt gewoon iemand appen, bellen of aanspreken om een keer een pilletje te nemen", zeggen leerlingen tegen L1. Volgens de leerlingen zou de aankoop van drugs zelfs in de klas kunnen worden geregeld. Het gaat volgens hen om pillen, ketamine, wiet en cocaïne.

Betrapt
De school heeft een aantal leerlingen van de onderbouw al betrapt op drugsgebruik. Meerdere leerlingen die onder invloed op school kwamen, zijn geschorst.

De stem van de leerling is vervormd omdat ze anoniem wil blijven

Te jong voor drugs
De teamleiders van het Dendron College zijn geschrokken van de verhalen. Volgens teamleider Vicky Thijssen moet er eerst een onderzoek komen naar het drugsgebruik. Het is namelijk niet bekend hoe groot het probleem precies is. "We zijn blij dat de leerlingen het probleem gemeld hebben. Het is zorgelijk omdat het gaat om kinderen van 13 en 14 jaar. Dat is heel jong om al in aanraking te komen met het experimenteren met drugs", zegt ze.

Stoned in de klas
"Het komt voor dat leerlingen stoned in de klas zitten", voegt ze daaraan toe. Toch denkt ze niet dat er op de school met zo'n 2000 leerlingen zelf drugs gebruikt worden. Volgens haar gebeurt het vooral in de thuissituatie. "Maar je wordt er als school toch mee geconfronteerd. Dan moet je er iets mee doen", zegt de teamleider.

Kluisjes en jassen
Haar collega Jos van der Donk zegt dat het Dendron College overweegt om een drugshond in te zetten om te zoeken naar drugs in kluisjes of jassen. "Het besluit is nog niet genomen, maar ik ga er wel vanuit dat we dat een keer gaan doen", zegt teamleider Van der Donk. "Als blijkt dat het een groot probleem is, moeten we hier heel veel aandacht aan besteden."

Geen unieke situatie
Hij denkt dat veel meer scholen met dit probleem kampen, maar dat het daar niet bekend is. "Wij staan er voor open om dit op te lossen en willen dit in alle openheid doen." De school in Horst biedt onderwijs op alle niveaus, van vmbo tot en met gymnasium.

Jongerenproject
De zorgen van de scholieren kwamen aan het licht tijdens het jongerenproject Zinnige Zaken. Hier kunnen jongeren aan het gemeentebestuur vertellen welke problemen er volgens hen spelen in Horst aan de Maas. Burgemeester Ryan Palmen gaat naar aanleiding van de signalen van de leerlingen stevig inzetten om het probleem in kaart te brengen en aan te pakken. "Een school vind ik echt zo'n plek waar het veilig moet zijn", zegt de burgemeester. "Daar kom je niet in aanraking met drugs. Het is daar niet te krijgen en ook niet te gebruiken."

Geen drugsschool
De teamleiders benadrukken dat het Dendron College geen drugsschool is. "Dit gebeurt ook bij andere scholen, maar bij ons hebben de leerlingen het nu zelf aangekaart. Wij nemen dit heel serieus en willen er daarom over praten in alle openheid."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen