Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen gaan op derde van scholen seksueel over schreef

Geplaatst opdinsdag 4 oktober 2016 - 6:42

Eén op de drie scholen heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag van leerlingen.

Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg. Dat gedrag liep uiteen van seksueel getinte opmerkingen, tot betastingen, sexting en verkrachting.

Over de schreef
Een derde van de scholen is veel, vindt GGD-medewerkster Renee Klaassen. Maar het is haar niet bekend of de situatie in Limburg afwijkt van de rest van het land. Uit het onderzoek blijkt ook dat het overgrote deel van de scholen het lastig vindt te reageren als leerlingen seksueel over de schreef gaan.

Experimenteren
Scholen hebben daar geen draaiboek voor klaarliggen. Wanneer is het onschuldig experimenteren en wanneer gaat het te ver, en wat doe je dan als een leerling over de schreef gaat? Meer dan de helft van de scholen heeft behoefte aan meer informatie en professionele ondersteuning bij een incident.

Speciaal onderwijs
In het speciaal onderwijs komt seksueel ongewenst gedrag drie keer zo vaak voor als in het reguliere onderwijs. Uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlandse jongeren hun grenzen en wensen niet goed kunnen aangeven. 40 procent van de meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft wel eens seksuele handelingen verricht of ondergaan tegen haar wil.

Handleidingen
Omdat de grenzen zo lastig te bepalen zijn, gaan de twee Limburgse GGD’en scholen vanaf dinsdag helpen met uitgebreide handleidingen en een website. Leraren kunnen ook een training krijgen in het reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Limburgse GGD’en zijn de eerste in Nederland die zo’n totaalpakket aanbieden.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GGD wil seksles op scholen in Zuid-Limburg
corona test wattenstaafje neus (stock)
Ook kinderen kunnen op school getest worden op corona
Zuyd Hogeschool Maastricht Brusselseweg
Zuyd-student met tuberculose besmette niemand
Zorgwekkend: syfilis ook bij Limburgse hetero's gevonden
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen