Overslaan en naar de inhoud gaan

Leegstand in Limburgse winkelstraten neemt nog steeds toe

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 7:55

Ondanks allerlei initiatieven om winkelruimte in te vullen, stijgt de leegstand in de Limburgse winkelstraten nog steeds. Begin dit jaar stond zo'n 15 procent van de winkelpanden leeg.

De winkelleegstand ligt in onze provincie toch wel een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bergen
In de gemeente Bergen is de winkelleegstand het grootst. Ruim een kwart van de winkelpanden is daar leeg. Dat is het hoogste percentage van heel Nederland. Ook in Vaals en Sittard-Geleen staan veel winkels leeg, respectievelijk 22 en 21 procent.

In de winkelstraten wordt met nieuwe initiatieven geprobeerd winkelruimte goed benutten. Zo zijn er bijvoorbeeld conceptstores te vinden, waarin verschillende segmenten binnen een specifieke leefstijl worden verkocht. Je kunt er bijvoorbeeld koffie drinken, maar ook de tafels en stoelen kopen waarop je zit en de accessoires die op tafel staan.

Ook zie je tegenwoordig vaker dat verschillende verkopers één winkelpand gebruiken voor de verkoop van hun spullen.

Lege winkelstraat
Toch zorgen deze initiatieven er amper voor dat de leegstand in de winkelstraten verminderd, blijkt uit de cijfers. Sterker nog, de leegstand neemt volgens de landelijke monitor van het CBS in Limburg de afgelopen jaren nog steeds licht toe. Twee jaar geleden stonden er namelijk nog 1.190 winkelpanden leeg, begin dit jaar waren dat er 1.240.

Woningen leeg
Niet alleen in de winkelstraten is de leegstand groot, ook veel kantoorpanden staan leeg. In onze provincie gaat het om zo'n 14 procent van de kantoren. Woningen zijn minder vaak leeg: begin dit jaar had zo'n 2 procent van de Limburgse huizen geen bewoners. Het merendeel van de woningen staat echter niet langer dan een jaar leeg. Dat zijn bijvoorbeeld pas opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Woningleegstand komt relatief meer voor in dichtbebouwde gebieden. Dat is ook terug te zien in de Limburgse cijfers. Maastricht kent relatief de meeste leegstaande woningen van onze provincie, namelijk 5 procent. Ook in Valkenburg aan de Geul had begin dit jaar zo'n 5 procent van de huizen geen bewoners.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen