Overslaan en naar de inhoud gaan

Leefstijlcoach: 'Wel bewuster maar niet gezonder door covid'

Geplaatst opzondag 16 mei 2021 - 20:37

Een dik jaar coronacrisis heeft ons bewuster gemaakt van het belang van een goede gezondheid. Maar we zijn er niet per se gezonder op geworden.

Voedingswetenschapper en personal trainer Samefko Ludidi uit Maastricht ziet dat onze kennis over gezondheid is gegroeid. "Maar die kennis vertaalt zich niet in de praktijk," zegt Ludidi in Limburg Centraal.

'Weten is nog geen doen'
"De intentie is goed, maar bij het resultaat kan nog winst bereikt worden. Door corona zijn we alert geworden van hoe belangrijk het is om fit te zijn. Maar weten is nog geen doen", aldus Ludidi.

We zijn duizenden, zo niet miljoenen kilo's zwaarder geworden in het afgelopen coronajaar. De wandelschoenen en fietsen zijn niet aan te slepen, veel mensen kiezen voor beweging in de buitenlucht. Toch heeft het sluiten van de sportscholen en -verenigingen een negatief effect. "Dat weerhoudt mensen ervan om te sporten. De omgeving is belangrijk, als je de sportschool sluit zal een deel van de mensen besluiten om niet te gaan sporten. En het sociale aspect van sport is belangrijk," vindt Ludidi.

Volhouden
Door corona is men zich meer bewust van het belang van een goede gezondheid. Mensen willen aan de slag met hun gezondheid. Maar de uitdaging is om dit (gezonde) gedrag vol te houden. "Dat geldt ook voor voeding. We weten welke voeding gezond is, we weten ook wat niet gezond is. En toch is het vaak lastig om het vol te houden", concludeert Ludidi. Ook onze omgeving beïnvloedt ons op allerlei niveaus, vertelt Ludidi. Denk bijvoorbeeld aan dat koekje bij de thee. "Maar als de mindset goed is en het bewustzijn er is, is dat de eerste stap om ergens naar toe te werken. Dan volgt die uitvoering nog."

Ludidi adviseert om concrete en bereikbare doelen te stellen. "En als je een doel bereikt hebt, kun je het volgende doel stellen."

Gezond eten goedkoper
Daarnaast zou het niet verkeerd zijn om ongezond eten duurder te maken en gezond eten goedkoper. Dit is wellicht het moment dat de overheid moet ingrijpen. "Dat zou een hele mooie eerste stap zijn. Maar het bewegen moet ook bevorderd worden. Ik hoop echt dat de sportscholen aanstaande woensdag weer open mogen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen