Overslaan en naar de inhoud gaan

Ledenbijeenkomst CDA: kritiek op samenwerking PVV en FvD

Geplaatst opzaterdag 29 juni 2019 - 12:58

Een handvol Limburgse CDA-leden heeft principiële bezwaren tegen samenwerking met PVV en Forum voor Democratie in het nieuwe provinciebestuur.

Dat bleek tijdens een CDA-ledenbijeenkomst in Sevenum. Maar een ruime meerderheid van de ongeveer 75 aanwezige leden steunde het nieuwe collegeprogramma en provinciebestuur wel.

Principieel
De meest prominente vertegenwoordiger van de principiële tegenstanders was burgercommissielid Irene Plas uit Brunssum. Zij noemde Forum voor Democratie en PVV partijen die de grondwet ondermijnen en vinden dat er twee soorten Nederlanders zijn. "Zij maken onderscheid tussen mensen die wel en geen moslim zijn. Daar moeten we in Limburg niet met oogkleppen op naar kijken", aldus Plas. Zij onderschreef ook de woorden van een Maastrichts CDA-lid. Die noemde Forum voor Democratie een 'neo-fascistische partij'. Hij vond het gevaarlijk om die partij te faciliteren door ermee te gaan samenwerken.

Cordon sanitaire
Andere CDA'ers dachten daar anders over. Zij benadrukten dat een 'cordon sanitaire' tegen Forum voor Democratie en PVV niet werkt. Wel moet worden voorkomen dat hun gedeputeerden een kant op gaan 'die wij niet willen'. Maar daarvoor zijn er ook duidelijke garanties, aldus de voorstanders van de huidige constructie.

Goed geregeld
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans verdedigde de ingezette koers uiteraard ook. Hij betoogde dat er een extraparlementair college is gevormd op basis van acht uitgangspunten die alle partijen hebben onderschreven. "Die zijn volstrekt helder. Alles wat met een inclusieve Limburgse samenleving te maken heeft, staat erin. Iedereen mag geloven wat hij wil geloven. Alles is wat dat betreft goed geregeld", zo zegt Koopmans.

Goed gevoel
Bovendien stelt hij met alle mensen van Forum voor Democratie en PVV te hebben gesproken in de afgelopen periode. "Ik heb een goed gevoel over het beleid wat we met hen de komende periode kunnen gaan voeren". Volgens Koopmans heeft een ledenvergadering van het CDA-Limburg ook nooit uitgesproken dat we partijen moeten uitsluiten. "En dan moet je dat ook achteraf niet gaan doen".

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen