Overslaan en naar de inhoud gaan

Laurentius ziekenhuis gebruikt 'Parkinson-horloge'

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 21:27

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond gebruikt bij 48 patiënten een horloge dat kan helpen in de behandeling van de ziekte parkinson.

Het horloge, beter bekend onder de naam PKG (Parkinson’s Kinetigraph), zorgt volgens neuroloog Ed Gonera voor een betere behandeling van de ziekte.

"Doordat wij de patiënten thuis in hun dagelijkse bezigheden kunnen monitoren, krijgen wij een veel beter beeld wanneer de symptomen zich voordoen", geeft Gonera aan. "Zo kunnen wij de behandeling en bijvoorbeeld de medicatie aanpassen zodat deze beter zijn werk doet".

Geprogrammeerd
Tijdens het programmeren van het horloge, dat voor elke patiënt verschillend is, wordt aangegeven wanneer het voor de gebruiker tijd is om bijvoorbeeld de medicatie in te nemen. Het horloge begint dan te trillen als herinnering om de medicijnen in te nemen. Volgens Parkinsonpatiënt Ron Hendrickx is het horloge gebruiksvriendelijk. "Het is heel makkelijk in gebruik", legt hij uit. "Je hoeft alleen maar als hij trilt de medicatie in te nemen. Af te 'swipen' en bij het volgende medicatie moment weer hetzelfde. Hij slaat alle data vervolgens op."

Gegevens
Met die data kan de behandeling veel nauwkeuriger worden uitgevoerd. Omdat er beter inzicht is in wanneer iemand symptomen van Parkinson krijgt. Vervolgens kan de medicatie worden aangepast of voor een andere manier van behandelen worden gekozen.

Ook kan men zien of de medicatie misschien verkeerd wordt ingenomen. Als bijvoorbeeld na het eten de medicatie niet goed werkt en de patiënt toch symptomen heeft. Dan zou het kunnen betekenen dat de medicatie verkeerd wordt ingenomen. Bijvoorbeeld tijdens het eten in plaats van ervoor.

Niet voor iedereen
Niet alle Parkinson patiënten komen in aanmerking voor een PKG horloge. Gonera: "Je moet wel symptomen en klachten hebben van Parkinson. Als die er niet zijn heeft het geen nut."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen