Overslaan en naar de inhoud gaan

Laurentius Ziekenhuis flink gedaald in ziekenhuistest

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 17:18

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is flink gezakt in de financiële ranglijst voor ziekenhuizen.

Waar het Roermondse ziekenhuis de afgelopen jaren consequent een plek in de top drie wist te bemachtigen, zakt het nu naar de negentiende plaats. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen, waarin 64 algemene Nederlandse ziekenhuizen een financiële stresstest ondergaan.

Laurentius
Het Laurentius Ziekenhuis scoorde jaren achtereen de maximale score van 10 punten in de stresstest. Met de 8 die het dit jaar behaalde, zakt het ziekenhuis naar de negentiende plaats op de ranglijst. "Laurentius scoorde de afgelopen jaren op alle kerngetallen maximaal. Afgelopen jaar heeft het ziekenhuis iets in moeten leveren, vooral op het gebied van rendement", licht Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep Zorg van BDO, de lagere score toe.

Voor de stresstest kijkt BDO naar verschillende indicatoren. Basis daarvoor is de jaarrekening die de ziekenhuizen zelf publiceren. "Bij Laurentius zie je dat ze in voorgaande jaren een rendement van 3,5 procent behaalden. Dit jaar is dat 1,5 procent, conform het gemiddelde van de Nederlandse ziekenhuizen." Dat levert iets minder punten op, maar is evengoed prima, legt Van den Haak uit. "Het ziekenhuis is nog steeds super gezond. Het kan financieel wel tegen een stootje, maar er is wel meer druk op het resultaat komen te staan."

VieCuri
VieCuri staat als enige Limburgse ziekenhuis in de top tien van de financieel gezondste ziekenhuizen. Het ziekenhuis, met vestigingen in Venlo en Venray, scoort voor het tweede jaar op rij een 9 en staat daarmee op plaats negen, drie plaatsen hoger dan vorig jaar. Drie jaar gelden stond VieCuri er financieel een stuk slechter voor (plek 56), maar het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren het eigen vermogen flink versterkt en daardoor staat het financieel een stuk steviger.

Zuyderland
Het slechtst scorende ziekenhuis van Limburg blijft Zuyderland. Het ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, staat op plaats 54, maar scoort dit jaar voor het eerst in vijf jaar wel een voldoende. "Zuyderland timmert financieel goed aan de weg. De meerjarige trend is positief. Er zit een stijgende lijn in. Dat is gunstig", stelt Van den Haak. "Maar ze hebben wel een rendement dat lager ligt dan het gemiddelde van 1,5 procent."

Het Sint Jans Gasthuis scoort met een 45ste plaats net iets hoger dan Zuyderland. Het ziekenhuis in Weert is flink gezakt ten opzichte van 2017. Toen stond het nog op de tweede plaats met de maximale score van 10 punten.

Lees ook: Ziekenhuis in Weert moet op financiële tellen passen

Coronavirus
Het coronavirus maakt de financiële situatie van de ziekenhuizen er intussen niet beter op. "Het stelt ziekenhuizen voor grote financiële uitdagingen. Het is nog maar de vraag of zij, ondanks de steunregelingen, volledig gecompenseerd zullen worden voor deze extra kosten. Lagere rendementen in 2020 en 2021 liggen op de loer", stelt BDO.

Volgens Van den Haak bepaalt de manier waarop de ziekenhuizen, het Rijk en de zorgverzekeraars samen financieel omgaan met de tweede coronagolf hoeveel druk er op het rendement van 2020 komt te staan.

Maastricht UMC+
De universitaire ziekenhuizen ontbreken in deze stresstest. De resultaten van deze ziekenhuizen, waaronder ook het Maastricht UMC+, worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

De resultaten van de financiële stresstest zeggen niks over de zorg die in een ziekenhuis wordt geleverd. Er wordt in dit onderzoek alleen gekeken naar de financiële resultaten van de ziekenhuizen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen