Overslaan en naar de inhoud gaan

Laurentius Ziekenhuis: betere zorg voor kwetsbare ouderen

Geplaatst opvrijdag 29 januari 2021 - 6:55

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond wil kwetsbare ouderen die zich op de spoedeisende hulp melden makkelijker kunnen herkennen om ze zo snel mogelijk de juiste zorg te kunnen bieden.

Het ziekenhuis gebruikt daarvoor een speciale vragenlijst van de Universiteit Leiden.

Risico's herkennen
Zodra een zeventig-plusser zich bij de spoedeisende hulp meldt, wordt de vragenlijst ingevuld. De negen vragen zijn bedoeld om geheugenstoornissen of een verhoogd risico op achteruitgang van vitale functies of zelfs sterfte snel te kunnen herkennen.

Passende maatregelen
Wordt vastgesteld dat het om een kwetsbare oudere gaat, dan kunnen al op de spoedeisende hulp passende maatregelen genomen worden, zoals het niet onnodig nuchter houden van de patiënt, maar ook preventieve maatregelen om vallen, doorligwonden, ondervoeding en acute verwardheid te voorkomen.

Complicaties voorkomen
De afgelopen jaren signaleert het ziekenhuis een toename van oudere patiënten op de spoedeisende hulp. Het gaat om mensen met problemen op verschillende gebieden en vaak leiden die tot een opname in het ziekenhuis. Bij binnenkomst op de spoedeisende hulp is het niet altijd meteen duidelijk of het om een kwetsbare patiënt gaat; met de vragenlijst moet dat voortaan snel duidelijk zijn.

"Snelle signalering kan deze categorie patiënten helpen en latere complicaties voorkomen", zeggen SEH-arts Marieke Verspaget en SEH-verpleegkundige Roos Helwegen van Laurentius.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen