Overslaan en naar de inhoud gaan

Laurentius Roermond koploper ziekenhuizentest

Geplaatst opwoensdag 18 februari 2015 - 14:08

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is als nummer één uit de bus gekomen in een financiële stresstest voor ziekenhuizen.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO, dat woensdag gepubliceerd is.

Laurentius
De jaarrekening over 2013 van 74 ziekenhuizen werd door BDO onder de loep genomen. Het gaat om de meest recente periode waarover zoveel cijfers bekend zijn. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond krijgt een 10 van het accountansbureau. Ook in 2012 kreeg het ziekenhuis al dat cijfer.

Atrium/Orbis
Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen staat op plek vijf en krijgt ook een 10 in het rapport van BDO. Het ziekenhuis is op 1 januari gefuseerd met het Orbis Medisch Centrum in Geleen, dat staat op de 70e plaats met een 4.

Gevarenzone
BDO kwam tot een rapportcijfer door het complete financiële reilen en zeilen van de ziekenhuizen tegen het licht te houden. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf ziekenhuizen financieel in de gevarenzone verkeert. Daarbij gaat het opvallend vaak om relatief kleine ziekenhuizen. Die blijken vaak sterk afhankelijk van zogenoemde transitiebaten. Dat is een tijdelijke compensatie die ziekenhuizen krijgen vanwege de nieuwe financiering van de gezondheidszorg.

Kamervragen
De ChristenUnie heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Edith Schippers. De partij wil onder meer weten waarom kleine ziekenhuizen vaker financiële problemen hebben dan grotere instellingen.

Bekijk hier het hele onderzoek van BDO Branchegroep Zorg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ziekenhuis zorg operatie gezondheid dokter
Uitgestelde operaties in Limburgse ziekenhuizen door griep
'Fusie Orbis-Atrium: geen besparing maar kostenstijging'
Gezondheidszorg Dokter
‘Gestrafte’ verpleger uit Roermond nog in BIG-register
Kritiek op verdwijning specialismen uit Atrium houdt aan
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV