Overslaan en naar de inhoud gaan

Langere sluiting: scholen moeten tandje bijzetten

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 19:51

"We moeten als leerkrachten het afstandsonderwijs intensiveren," reageert zegt Marina Schmits van basisschool Sint Jozef in Merkelbeek en Doenrade, op de langere sluiting van basisscholen.

"Er moet een tandje bij," aldus de leerkracht en ICT-coördinator van de basisschool. Dinsdag maakte premier Rutte bekend dat scholen in Nederland tot zeker de meivakantie gesloten blijven.

Omschakeling
Schmits is uitermate tevreden over de manier waarop haar school de omschakeling naar het online leren heeft gemaakt. "We hebben een hele diverse groep docenten, qua leeftijd, computervaardigheden, dat loopt heel ver uit elkaar. Het is fantastisch hoe iedereen het heeft opgepakt", aldus de docente van groep 7 en 8.

Persoonlijk contact
Maartje Peters uit Sittard vind het vooral erg om het persoonlijke contact met de kinderen te verliezen, nu de maatregelen worden verlengd. Maartje geeft les aan groep 1 en 2 van basisschool De Trampoline in Brunssum. "Ik vind het verschrikkelijk. Het is echt een hele slechte horror-film met een open einde. Ik probeer ook bij de dag te blijven. Als ik dat niet doe, komt er bij mij ook een stukje paniek. En dat moeten we niet hebben, daar wordt niemand beter van."

Ouders en Onderwijs
De Algemene Vereniging van Schoolleiders en Ouders en Onderwijs luidden deze week de noodklok over een dreigende achterstand voor kinderen die minder goed meekunnen in het afstandsonderwijs.

Niveauverschil
Maartje en Marina onderkennen dat gevaar, maar hebben in de eerste weken vrijwel iedereen kunnen meenemen in hun traject. "Er zijn zeker kinderen die meer instructie nodig hebben", vertelt Marina. "Of ouders begeleiden minder, al dan niet gedwongen door hun werk. Maar die extra aandacht die je in klas zou geven, kun je nu ook bieden. Kijk welke kinderen extra aandacht nodig hebben, en praat met hen. Dat heb ik afgelopen week ook gedaan. Om te voorkomen dat ze gaan afhaken en dat er te grote niveauverschillen ontstaan".

"Ik kan digitaal volgen wat de kinderen doen", zo zegt Peters. "Sommige kinderen hebben het hele programma al doorlopen, en ik heb kinderen die nog niets hebben gedaan. Het staat of valt met de ouders. Vanaf volgende week gaan we daar harder aan trekken".

Twijfel
Als leerkracht van groep 7 en 8 worstelt Marina Schmits met de onzekerheid of de scholen überhaupt nog open gaan dit jaar. Ook na de aankondiging van het kabinet blijft die twijfel. "Dan moeten we naar een andere manier van instructie. We zijn nu op een laag pitje bezig, we zijn wel stapjes aan het maken. We moeten dan echt gaan kijken hoe we het onderwijs kunnen intensiveren. Of misschien vraagt het van ons bepaalde zaken als we straks na de zomervakantie gaan starten. Moeten we dan misschien nog een stukje herhaling inplannen van het vorige leerjaar? Dat zal de komende maanden blijken."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen