Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange wachttijden bij huisartsenpost grote ergernis

Geplaatst opmaandag 26 september 2016 - 6:00

Lange wachttijden bij de huisartsenposten in Limburg leveren grote frustraties op. Patiënten weten vaak niet waarom ze zo lang moeten wachten, blijkt uit onderzoek van L1 en andere regionale omroepen.

Over het algemeen zijn de Limburgers die meewerkten aan de enquête minder tevreden over de huisartsenposten dan mensen in de rest van het land. Van de mensen die reageerden op de enquête, klaagde bijna 80 procent dat bij binnenkomst niet duidelijk was hoelang ze moesten wachten. Ook zegt ruim 90 procent dat ze tussendoor niet werden geïnformeerd over de wachttijden.

Pink uit de kom
Hans Schuren uit Posterholt bezocht voor de zomer de huisartsenpost in Roermond. Zijn pink ging 's avonds om 20:45 uur met volleyballen uit de kom en stond ongeveer verticaal op zijn hand. Eigenlijk had hij direct door gekund naar de eerste hulp, maar dat mocht niet. "Je moet je eerst melden bij de huisartsenpost. Daar heb ik lang zitten wachten, meer dan anderhalf uur", vertelt Schuren.

Vervolgens kwam er een arts en met één blik stuurde die me direct door naar de eerste hulp, een paar honderd meter verder. Daar kom je ook weer in de wachtrij, en de pijn wordt alleen maar erger."

Hoge score
Over de wachttijden zijn de deelnemers aan het onderzoek van L1 duidelijk: bijna 50 procent geeft aan dat de wachttijd langer was dan een half uur. Acht procent geeft aan dat ze langer moesten wachten dan twee uur. Een hoge score vergeleken met de rest in Nederland. Landelijk geeft 32 procent aan dat ze langer moesten wachten dan 30 minuten.

Toename van patiënten
Ruud Weijnen, voorzitter van de huisartsenvereniging Limburg, vindt dat goed naar de uitkomsten gekeken moet worden. Mogelijk zijn er zaken voor verbetering vatbaar, maar hij ziet ook dat de toeloop naar de huisartsenposten alleen maar toeneemt. "Ook mensen die onaangekondigd komen terwijl je eerst moet bellen", zegt hij. "Ook het aantal mensen dat komt met klachten waarvan je je medisch gezien kunt afvragen of het direct gezien moet worden neemt toe."

Geschrokken
De directeur van de huisartsenpost in Maastricht, Erica Posma, schrikt van de cijfers. "Het is herkenbaar, maar ook onvermijdelijk dat er wachttijden zijn. En het is een signaal waar we iets aan moeten doen." De huisartsenpost Maastricht-Heuvelland heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de tevreden onder patiënten. Volgens Posma is men over het algemeen wel tevreden over de huisartsenpost. Maar ook in dit onderzoek blijkt dat mensen de wachttijden lang vinden.

"Mensen komen zonder afspraak naar de huisartsenpost. Dat zorgt er onder meer voor dat de wachttijden oplopen. Wij hebben een huisartsenpost voor 180.000 patiënten. Jaarlijks zo'n 50.000 contacten. In totaal hebben we geloof ik 18 klachten gehad. Dat is niet zoveel."

Doorn in het oog
Voor patiënt Hans Schuren zijn de lange wachttijden een doorn in het oog. Voor hem heeft het duidelijk nadelige gevolgen gehad. "Drie uur later is mijn pink pas gezet. Met als gevolg een enorme zwelling en tot op de dag van vandaag onnodig letsel", vertelt hij. "De dienstdoende poortarts heeft zich wel verontschuldigd voor het lange wachten."

Een eerste blik op sommige patiënten zou volgens hem efficiënter en beter zijn. Volleyballen kan hij voorlopig alleen nog met een pink die is ingetapet.

Over het onderzoek
De regionale omroepen wilden graag weten hoe er wordt gedacht over de huisartsenposten in hun provincies. Bezoekers van de site van de omroepen werd gedurende twee weken gevraagd een online-enquêteformulier in te vullen. Dat hebben 15.500 mensen gedaan. Daaronder zijn relatief veel mensen uit Noord-Brabant en Overijssel. In Limburg vulden ruim 1200 mensen de enquête in. Groningen (RTV Noord) deed niet mee aan het onderzoek. Bijna driekwart van de deelnemers gaf aan dat ze de huisartsenpost het afgelopen jaar een of meer keren hadden bezocht. Dat alles vertekent ongetwijfeld de antwoorden enigszins. Die kunnen dan ook niet gezien worden als representatief voor het land. Maar het is wel een duidelijke indicatie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen