Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange wachttijden bij huisartsenpost grote ergernis

Geplaatst opmaandag 26 september 2016 - 6:00

Lange wachttijden bij de huisartsenposten in Limburg leveren grote frustraties op. Patiënten weten vaak niet waarom ze zo lang moeten wachten, blijkt uit onderzoek van L1 en andere regionale omroepen.

Over het algemeen zijn de Limburgers die meewerkten aan de enquête minder tevreden over de huisartsenposten dan mensen in de rest van het land. Van de mensen die reageerden op de enquête, klaagde bijna 80 procent dat bij binnenkomst niet duidelijk was hoelang ze moesten wachten. Ook zegt ruim 90 procent dat ze tussendoor niet werden geïnformeerd over de wachttijden.

Pink uit de kom
Hans Schuren uit Posterholt bezocht voor de zomer de huisartsenpost in Roermond. Zijn pink ging 's avonds om 20:45 uur met volleyballen uit de kom en stond ongeveer verticaal op zijn hand. Eigenlijk had hij direct door gekund naar de eerste hulp, maar dat mocht niet. "Je moet je eerst melden bij de huisartsenpost. Daar heb ik lang zitten wachten, meer dan anderhalf uur", vertelt Schuren.

Vervolgens kwam er een arts en met één blik stuurde die me direct door naar de eerste hulp, een paar honderd meter verder. Daar kom je ook weer in de wachtrij, en de pijn wordt alleen maar erger."

Hoge score
Over de wachttijden zijn de deelnemers aan het onderzoek van L1 duidelijk: bijna 50 procent geeft aan dat de wachttijd langer was dan een half uur. Acht procent geeft aan dat ze langer moesten wachten dan twee uur. Een hoge score vergeleken met de rest in Nederland. Landelijk geeft 32 procent aan dat ze langer moesten wachten dan 30 minuten.

Toename van patiënten
Ruud Weijnen, voorzitter van de huisartsenvereniging Limburg, vindt dat goed naar de uitkomsten gekeken moet worden. Mogelijk zijn er zaken voor verbetering vatbaar, maar hij ziet ook dat de toeloop naar de huisartsenposten alleen maar toeneemt. "Ook mensen die onaangekondigd komen terwijl je eerst moet bellen", zegt hij. "Ook het aantal mensen dat komt met klachten waarvan je je medisch gezien kunt afvragen of het direct gezien moet worden neemt toe."

Geschrokken
De directeur van de huisartsenpost in Maastricht, Erica Posma, schrikt van de cijfers. "Het is herkenbaar, maar ook onvermijdelijk dat er wachttijden zijn. En het is een signaal waar we iets aan moeten doen." De huisartsenpost Maastricht-Heuvelland heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de tevreden onder patiënten. Volgens Posma is men over het algemeen wel tevreden over de huisartsenpost. Maar ook in dit onderzoek blijkt dat mensen de wachttijden lang vinden.

"Mensen komen zonder afspraak naar de huisartsenpost. Dat zorgt er onder meer voor dat de wachttijden oplopen. Wij hebben een huisartsenpost voor 180.000 patiënten. Jaarlijks zo'n 50.000 contacten. In totaal hebben we geloof ik 18 klachten gehad. Dat is niet zoveel."

Doorn in het oog
Voor patiënt Hans Schuren zijn de lange wachttijden een doorn in het oog. Voor hem heeft het duidelijk nadelige gevolgen gehad. "Drie uur later is mijn pink pas gezet. Met als gevolg een enorme zwelling en tot op de dag van vandaag onnodig letsel", vertelt hij. "De dienstdoende poortarts heeft zich wel verontschuldigd voor het lange wachten."

Een eerste blik op sommige patiënten zou volgens hem efficiënter en beter zijn. Volleyballen kan hij voorlopig alleen nog met een pink die is ingetapet.

Over het onderzoek
De regionale omroepen wilden graag weten hoe er wordt gedacht over de huisartsenposten in hun provincies. Bezoekers van de site van de omroepen werd gedurende twee weken gevraagd een online-enquêteformulier in te vullen. Dat hebben 15.500 mensen gedaan. Daaronder zijn relatief veel mensen uit Noord-Brabant en Overijssel. In Limburg vulden ruim 1200 mensen de enquête in. Groningen (RTV Noord) deed niet mee aan het onderzoek. Bijna driekwart van de deelnemers gaf aan dat ze de huisartsenpost het afgelopen jaar een of meer keren hadden bezocht. Dat alles vertekent ongetwijfeld de antwoorden enigszins. Die kunnen dan ook niet gezien worden als representatief voor het land. Maar het is wel een duidelijke indicatie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen