Overslaan en naar de inhoud gaan

'Langdurige arbeidsmigrant Horst aan de Maas de wijk in'

Geplaatst opmaandag 7 september 2020 - 13:52

Hoewel het wettelijk verplicht is, stopt Horst aan de Maas met de inschrijving van arbeidsmigranten die maar voor korte duur in de gemeente wonen.

De Peelgemeente wil investeren in de integratie van buitenlandse werknemers die permanent in Horst aan de Maas komen wonen, zodat ze als 'nieuwe buren' onderdeel uitmaken van de Horster gemeenschap.

Toeristenbelasting
Arbeidsmigranten die kortstondig komen werken, worden niet meer ingeschreven, maar betalen toeristenbelasting en wonen straks zoveel mogelijk buiten de dorpen. Dat is een lokale interpretatie van de wet. Zoals de wet nu in elkaar steekt, is die niet helemaal passend voor een gemeente met zóveel arbeidsmigranten, meent Horst aan de Maas. De gemeente verwacht over de wijziging geen problemen over met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Piekmomenten
"We gaan inzetten op de integratie van langdurige arbeidsmigranten en niet meer op de administratie van de short stay-migrant", zegt wethouder Roy Bouten (Werk en Inkomen) erover. Op piekmomenten wonen en werken er in Horst aan de Maas 6.000 arbeidsmigranten.

Onmogelijk
"Met zoveel kortstondig verblijf is het onmogelijk om je aan de wet te houden." Nu moeten buitenlandse werknemers die vier maanden of langer in Nederland werken, opgenomen worden in de gemeentelijke basisadministratie. "Dat is met de aantallen in Horst aan de Maas en met de beschikbare ambtelijke bezetting niet te doen. Daarom kiezen wij er bewust voor om medewerkers die een contract van zeven maanden of langer hebben in te schrijven én bij die groep meteen in te zetten op integratie."

Oogst
De arbeidsmigranten in Horst aan de Maas werken hoofdzakelijk in de glas- en tuinbouw en de logistiek. Het totale inwoneraantal van de gemeente ligt iets boven de 42.000. Door het jaar heen wonen er volgens de wethouder rond de 2000 arbeidsmigranten in de gemeente. "Maar van mei tot en met augustus zijn er pieken met veel meer buitenlandse werknemers." Die werken dan voornamelijk in de oogst van asperges, aardbeien en blauwe bessen.

Woonwijken
Inzetten op de integratie van permanente arbeidsmigranten (long stay) betekent concreet dat zij zoveel mogelijk komen te wonen in de woonwijken van de gemeente. "Zodat ze ook écht mee kunnen doen in de plaatselijke samenleving."

Erf
Nu wonen deze werknemers nog vaak op het erf bij bedrijven. "Die plekken moeten naar de kortstondige arbeidsmigranten. Tegelijkertijd hebben bedrijven nu huizen in woonwijken en daar huisvesten zij werknemers die hier maar kort wonen", zegt de wethouder. "Daardoor ontstaat voortdurend veel verloop in de wijken en dat willen we juist terugdringen."

Gesprek
Om het verloop van short stay-arbeidsmigranten in de wijken te verminderen, is het voor de gemeente nodig om inzichtelijk te krijgen waar de buitenlandse werknemers nu zoal wonen. "De nieuwe vorm van registreren moet daaraan bijdragen." Bouten is in gesprek met de plaatselijke ondernemers in de agrarische en logistieke sector om volgens het nieuwe concept te werken.

Twee plekken
Horst aan de Maas heeft op dit moment twee plekken waar arbeidsmigranten op grote schaal zijn gehuisvest bij bedrijven in America en in Sevenum. Daarnaast is er buitenlands personeel, in mindere aantallen, gehuisvest bij bedrijven in Horst en Grubbenvorst.

Californië
In het beleid van Horst aan de Maas is opgenomen om op nóg twee plekken binnen de gemeente grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten toe te gaan staan. "Daarover zijn we met bedrijven in gesprek", zegt Bouten. Een van de beoogde locaties is in het buurtschap Californië.

Bouten gaat op 26 september, tijdens de dorpsraadsvergadering in Grubbenvorst met bewoners van het buurtschap en overige geïnteresseerden, in gesprek over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen