Overslaan en naar de inhoud gaan

'Langdurige arbeidsmigrant Horst aan de Maas de wijk in'

Geplaatst opmaandag 7 september 2020 - 13:52

Hoewel het wettelijk verplicht is, stopt Horst aan de Maas met de inschrijving van arbeidsmigranten die maar voor korte duur in de gemeente wonen.

De Peelgemeente wil investeren in de integratie van buitenlandse werknemers die permanent in Horst aan de Maas komen wonen, zodat ze als 'nieuwe buren' onderdeel uitmaken van de Horster gemeenschap.

Toeristenbelasting
Arbeidsmigranten die kortstondig komen werken, worden niet meer ingeschreven, maar betalen toeristenbelasting en wonen straks zoveel mogelijk buiten de dorpen. Dat is een lokale interpretatie van de wet. Zoals de wet nu in elkaar steekt, is die niet helemaal passend voor een gemeente met zóveel arbeidsmigranten, meent Horst aan de Maas. De gemeente verwacht over de wijziging geen problemen over met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Piekmomenten
"We gaan inzetten op de integratie van langdurige arbeidsmigranten en niet meer op de administratie van de short stay-migrant", zegt wethouder Roy Bouten (Werk en Inkomen) erover. Op piekmomenten wonen en werken er in Horst aan de Maas 6.000 arbeidsmigranten.

Onmogelijk
"Met zoveel kortstondig verblijf is het onmogelijk om je aan de wet te houden." Nu moeten buitenlandse werknemers die vier maanden of langer in Nederland werken, opgenomen worden in de gemeentelijke basisadministratie. "Dat is met de aantallen in Horst aan de Maas en met de beschikbare ambtelijke bezetting niet te doen. Daarom kiezen wij er bewust voor om medewerkers die een contract van zeven maanden of langer hebben in te schrijven én bij die groep meteen in te zetten op integratie."

Oogst
De arbeidsmigranten in Horst aan de Maas werken hoofdzakelijk in de glas- en tuinbouw en de logistiek. Het totale inwoneraantal van de gemeente ligt iets boven de 42.000. Door het jaar heen wonen er volgens de wethouder rond de 2000 arbeidsmigranten in de gemeente. "Maar van mei tot en met augustus zijn er pieken met veel meer buitenlandse werknemers." Die werken dan voornamelijk in de oogst van asperges, aardbeien en blauwe bessen.

Woonwijken
Inzetten op de integratie van permanente arbeidsmigranten (long stay) betekent concreet dat zij zoveel mogelijk komen te wonen in de woonwijken van de gemeente. "Zodat ze ook écht mee kunnen doen in de plaatselijke samenleving."

Erf
Nu wonen deze werknemers nog vaak op het erf bij bedrijven. "Die plekken moeten naar de kortstondige arbeidsmigranten. Tegelijkertijd hebben bedrijven nu huizen in woonwijken en daar huisvesten zij werknemers die hier maar kort wonen", zegt de wethouder. "Daardoor ontstaat voortdurend veel verloop in de wijken en dat willen we juist terugdringen."

Gesprek
Om het verloop van short stay-arbeidsmigranten in de wijken te verminderen, is het voor de gemeente nodig om inzichtelijk te krijgen waar de buitenlandse werknemers nu zoal wonen. "De nieuwe vorm van registreren moet daaraan bijdragen." Bouten is in gesprek met de plaatselijke ondernemers in de agrarische en logistieke sector om volgens het nieuwe concept te werken.

Twee plekken
Horst aan de Maas heeft op dit moment twee plekken waar arbeidsmigranten op grote schaal zijn gehuisvest bij bedrijven in America en in Sevenum. Daarnaast is er buitenlands personeel, in mindere aantallen, gehuisvest bij bedrijven in Horst en Grubbenvorst.

Californië
In het beleid van Horst aan de Maas is opgenomen om op nóg twee plekken binnen de gemeente grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten toe te gaan staan. "Daarover zijn we met bedrijven in gesprek", zegt Bouten. Een van de beoogde locaties is in het buurtschap Californië.

Bouten gaat op 26 september, tijdens de dorpsraadsvergadering in Grubbenvorst met bewoners van het buurtschap en overige geïnteresseerden, in gesprek over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen