Overslaan en naar de inhoud gaan

Landgraaf: ruime meerderheid stemmers tegen fusie Heerlen

Geplaatst opwoensdag 22 november 2017 - 22:05

De Landgraafse bevolking heeft zich in een raadplegend referendum uitgesproken tegen een herindeling met Heerlen.

Dat blijkt uit de telling van de stemmen. Ruim driekwart van de stemmers is tegen een fusie met Heerlen:78 procent. Vóór de fusie stemde 19,9 procent.

Extra controle
Een kleine 44 procent van de inwoners kwam opdagen bij de verschillende stembureau's. Vrijdagochtend, na een extra controle van de telling, is de uitslag officieel.

Den Haag
Het resultaat van het referendum wordt naar Den Haag gestuurd, waar straks de Eerste en Tweede Kamer het definitieve oordeel zullen vellen over de fusie. Op dit moment ligt het voorstel nog bij de Raad van State.

Niet bindend
Het referendum is niet bindend, maar is alleen bedoeld om het Rijk te laten zien hoe in Landgraaf over de fusie wordt gedacht. Volgens de tegenstanders van de fusie, die in de gemeenteraad van Landgraaf een meerderheid vormen, is de Landgraafse bevolking in het hele fusieproces niet of nauwelijks gehoord.

Kritiek
Op de gang van zaken rond het referendum is veel kritiek geweest. Het gemeentebestuur is verschillende keren op de vingers getikt omdat de gemeente onjuiste informatie verspreidde over de herindeling, en tegenstanders van de fusie voortrok bij het verlenen van subsidies. Een door de gemeente zelf in het leven geroepen onafhankelijke referendumcommissie kwam drie keer tot die conclusie, na klachten van inwoners van Landgraaf.

Foto: Tim Voncken (1Limburg)

Extra vragen
Ook in de extra vragen wees de Landgraafse bevolking een herindeling af. Van de mensen die een stem uitbrachten, gaf 71 procent antwoord op deze facultatieve vragen. Hiervan gaf een overgrote meerderheid aan wel intensieve samenwerking met buurgemeenten te willen. Een fusie met meer gemeenten dan Heerlen alleen werd ook afgewezen.

Bekijk hier ons dossier over de fusie Heerlen-Landgraaf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen