Overslaan en naar de inhoud gaan

Landgraaf niet langer stuurloos: nieuwe coalitie is rond

Geplaatst opvrijdag 24 februari 2017 - 6:48

De beoogde nieuwe coalitie in Landgraaf is definitief rond. De lokale partijen GBBL en Pro Landgraaf en het CDA hebben een akkoord bereikt over het programma en de wethoudersposten.

GBBL krijgt drie wethouders, het CDA twee.

Lees ook: Coalitie gevallen, crisis in Landgraaf

Nieuwe namen
Voor
GBBL keert Freed Janssen terug als wethouder. Hij was dat eerder twee periodes, van 2006 tot 2014. De andere twee wethouders komen van buiten de raad: Christian Wilbach en John Ringens. Wilbach heeft voor diverse Limburgse gemeenten gewerkt op het terrein van sociale zaken en arbeidsmarkt. Ringens was tot september vorig jaar directeur van de Stichting Waarborgfonds Kinderopvang.

Deskundigheid
Volgens fractievoorzitter Andy
Dritty is voor Wilbach en Ringens gekozen vanwege hun inhoudelijke deskundigheid in de portefeuilles die zij krijgen. "Voor de buitenwereld is de keuze misschien verrassend, maar zij kunnen meteen stevig doorpakken", aldus Dritty. Hij wijst erop dat de huidige periode nog maar maximaal anderhalf jaar duurt.

Voor het CDA blijft Marlies Dreissen wethouder. Oud-wethouder Ramon Lucassen van Nuth wordt de andere CDA-wethouder.

Lees ook: PvdA, VVD en GL Landgraaf bedanken voor coalitie

Herindeling
De nieuwe coalitie is er gekomen nadat het CDA de stekker uit de vorige coalitie trok omdat die koerste op een herindeling van Landgraaf en Heerlen.
GBBL, CDA en Pro Landgraaf houden vast aan een zelfstandig Landgraaf en zullen zich dan ook verzetten tegen het streven van de provincie om de fusie met Heerlen alsnog op te leggen.

Sociaal zwakkeren
I
n het nieuwe coalitieprogramma is verder afgesproken dat er 200.000 euro extra wordt uitgetrokken voor de sociaal zwakkeren. Ook wordt de wil uitgesproken om samen met Heerlen nog steeds te komen tot een regio-zwembad.

Besparing
Op het gebied van jeugd- en ouderenzorg denkt men geld te kunnen besparen door minder administratieve lasten. Dat kan dan weer ten goede komen aan de zorg zelf.
Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouders op 6 maart officieel worden gekozen en geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering.

De nieuwe coalitie bezet 15 van de 25 zetels in de gemeenteraad van Landgraaf.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Geen unanimiteit in college over fusie met Heerlen
CDA Landgraaf wil fractievoorzitter als opvolger Dreissen
Gedoe om vergunning: wethouder Landgraaf stapt op
Referendum in Landgraaf over fusie met Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen