Overslaan en naar de inhoud gaan

Landgraaf krijgt tik op vingers van Nationale Ombudsman

Geplaatst opwoensdag 19 december 2018 - 15:22

De Nationale Ombudsman heeft de gemeente Landgraaf op de vingers getikt, omdat het twee jaar geleden het herindelingsplan van de gemeente niet ter inzage heeft gelegd.

Daarmee heeft het toenmalig college van burgemeester en wethouders "het vereiste van betrouwbaarheid geschonden," schrijft ombudsman Reinier van Zutphen.

Kans ontnomen
De gemeente weigerde het herindelingsplan ter inzage aan te bieden omdat het gemeentebestuur tegen een fusie met Heerlen was. Maar door het plan achter te houden, heeft de gemeente volgens ombudsman "burgers de kans ontnomen om volgens de reguliere weg zienswijze neer te leggen."

Verplichting
Het herindelingsplan werd destijds wel door de gemeente Heerlen en enkele Landgraafse politieke partijen die vóór een herindeling waren gepubliceerd, zodat mensen erop konden reageren. Volgens de Ombudsman doet dat echter niks af aan de verplichting die Landgraaf had om het plan aan te bieden.

Lees ook: Provincie neemt geen vervolgstappen richting Landgraaf

Klacht
De Ombudsman heeft zich over de kwestie gebogen na een klacht van enkele inwoners van Landgraaf. Eerder bemoeide ook de provincie zich ermee, maar die liet de kwestie op een gegeven moment rusten. De herindeling kwam er uiteindelijk niet.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen