Overslaan en naar de inhoud gaan

Landgraaf accepteert korting vanuit Den Haag niet

Geplaatst opzaterdag 9 mei 2015 - 7:33

Landgraaf spant een civiele procedure aan tegen het ministerie van Sociale Zaken omdat de gemeente onevenredig hard wordt getroffen door een nieuwe verdeling van uitkeringsgelden.

Het nadeel voor Landgraaf loopt daardoor op tot ongeveer 7,5 ton. Het landelijk toegepaste uitkeringsmodel is dit jaar ingevoerd en pas sinds kort zijn de nadelige gevolgen voor Landgraaf duidelijk geworden.

Actie ondernemen
Dat is voor wethouder Ben Rewinkel (SP, Sociale Zaken) aanleiding om actie te ondernemen. "We hebben bezwaar tegen de berekening die het ministerie toepast. Er worden immers factoren meegewogen waar we als gemeente totaal geen invloed op hebben."
Als voorbeeld van factoren die voor Landgraaf nadelig uitvallen noemt de wethouder onder meer de huishoudsamenstelling, de percentages lage inkomens, de geografische ligging, de participatie van vrouwen in het arbeidsproces en het percentage koopwoningen.

Benadeeld
Terwijl het verdeelmodel voor sommige gemeenten positief uitvalt, gaat Landgraaf flink het schip in. Ook Den Haag, Amersfoort en Arnhem voelen zich benadeeld. De gemeenten hebben hun klachten bij het ministerie aangekaart, maar dat heeft niet tot een positief resultaat geleid. Vandaar dat op initiatief van Den Haag nu met de aangekondigde civiele procedure zwaarder geschut in stelling wordt gebracht.

Tekorten
Rewinkel: "Het is de vraag of die procedure veel kans van slagen heeft. Maar ik vind dat je geen mogelijkheid onbenut moet laten. Tevens kunnen we op deze manier uiting geven aan de frustratie die we als Landgraaf voelen omdat we wederom geconfronteerd worden met tekorten. Terwijl we op dit uitkeringsdossier net zwarte cijfers begonnen te schrijven." Hoewel de schade voor 2015 waarschijnlijk niet meer te herstellen is, heeft de gemeente Landgraaf goede hoop dat het financieel nadeel in de toekomst beperkt zal worden.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft inmiddels zelf onderkend dat het toegepaste model nog niet perfect is. Letterlijk is gezegd 'dat dit het beste was wat er voor 2015 van gemaakt kon worden'. Vanuit deze onderkenning is volgens Rewinkel gestart met de verbetering van het model. De resultaten daarvan moeten in 2016 al deels hun beslag krijgen.

Het is de bedoeling om vanaf 2017 tot een fundamentele wijziging en verfijning van het systeem te komen. Daarbij zal dan, meer dan nu het geval is, rekening worden gehouden met factoren die op gemeentelijk niveau spelen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Einde sport- en leisurepark Landgraaf dreigt
Landgraaf praat met partijen over toekomst Leisurepark
Wethouder in Landgraaf stapt op
Wethouder Landgraaf moet beter informeren over WOZL
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen