Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke voorlichting zwangerschap en coronavaccinatie

Geplaatst opwoensdag 12 januari 2022 - 16:39

Wel of geen vaccinatie kan voor mensen een dilemma zijn. Voor zwangeren is het zo mogelijk nog moeilijker een beslissing te nemen. Want heeft een vaccinatie bijvoorbeeld invloed op het ongeboren kindje?

Gynaecologen roepen op tot vaccineren, want inmiddels is bekend dat de kans om zwaar ziek te worden van corona een stuk groter is als je zwanger bent.

Drie tot vijf
"We weten dat de kans om ernstig ziek te worden door COVID in de zwangerschap drie tot vijf keer groter is als bij de niet-zwangere populatie," zegt Fleur Tournois, gynaecoloog in MUMC+ in Maastricht.

Buik leggen
Afgelopen maanden zijn in Maastricht behoorlijk wat zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Vrijwel de meesten waren ongevaccineerd. Een zwangere vrouw met COVID behandelen is lastig omdat je haar bijvoorbeeld niet op haar buik kunt leggen, wat bij coronapatiënten vaak gebeurt. "Dat heeft toch wel consequenties voor de zwangerschap," stelt Tournois. "Omdat we soms genoodzaakt zijn om eerder in te leiden of een keizersnede te doen op een te vroeg moment in de zwangerschap, met alle consequenties van dien."

Lisette Louppen uit Merkelbeek is 27 weken zwanger en heeft lang getwijfeld over haar boostervaccinatie:

Video: L1

Placenta
Corona kan tijdens de zwangerschap ook zorgen voor problemen met de placenta. "Wij zien eigenlijk de hele zwangerschap dat de placenta aangetast kan worden door corona. En dat kan een miskraam, maar zelfs ook een doodgeboorte later in de zwangerschap tot gevolg krijgen", aldus Tournois, "dat is natuurlijk wel iets wat ons veel zorgen baart".

Voorlichting
Het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie organiseren woensdagavond een 'livestream-bijeenkomst' over zwangerschap, vruchtbaarheid en coronavaccinaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen