Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk secretaris onderzoekt muiterij Limburgse SP

Geplaatst opzondag 10 juni 2018 - 15:59

Het onderzoek naar de muiterij binnen de Limburgse SP wordt uitgevoerd door landelijk secretaris Lieke Smits. Ze wordt bijgestaan door Hans Boerwinkel, medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Dat zei SP-voorzitter Ron Meyer zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Illusie
Volgens hem is bewust niet gezocht naar een onafhankelijke onderzoeker van buiten de partij. "Ik heb niet de illusie dat de weglopers zullen terugkeren. Het gaat erom welke lessen we hieruit kunnen trekken. Iedere SP-bijeenkomst begint met zelfkritiek en reflectie. Dat doen we hier ook."

Vertrek
Het onderzoek richt zich op het plotselinge vertrek op Koningsdag van de meerderheid van de Provinciale Statenfractie en van gedeputeerde Daan Prevoo. Drie weken later stapten drie van de vier SP’ers in de gemeenteraad van Venray op uit onvrede met de landelijke koers. "Zo’n implosie gun ik geen enkele politieke partij", aldus Meyer. "Maar ja, het is onderdeel van de democratie: daar waar mensen discussiëren kan het ook wel eens misgaan."

Lees ook: SP-top over opgestapte leden: "Geen goed woord voor over"

Kritiek
Hij uitte forse kritiek op ex-partijgenoot Prevoo: "Als je niet tegen kritische leden kunt, moet je niet gaan besturen. Als je wegloopt is dat zwak en laf. Bestuurders met ballen gaan de discussie aan en zorgen voor oplossingen."

Volle laag
Ook de drie opgestapte SP’ers in Venray kregen van Ron Meyer de volle laag. "In maart laten ze zich op de SP-lijst kiezen en twee maanden later deugt de hele partij niet meer. Ze hadden hun zetels moeten teruggegeven. De Venrayse kiezers hebben op de SP gestemd en niet op individuele raadsleden."

Grip
Volgens de SP-voorzitter spelen financiële motieven een rol. "Als je opstapt bij de SP hoef je niet langer af te dragen en houd je meer geld over." Van Meyer verscheen onlangs het boek Grip, over de staat van Nederland. Het boek eindigt met de oproep: ‘Bemoei je met je wijk, je werk en je wereld’.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen