Overslaan en naar de inhoud gaan

Landbouwplannen Europa: 'Wie wil er straks nog boer worden?'

Geplaatst opmaandag 26 oktober 2020 - 19:58

Het nieuwe Gezamenlijk Landbouwbeleid (GLB) en de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans beloven niet veel goeds voor de boer.

Edwin Michiels uit Melderslo ziet de toekomst zwart in voor de landbouw in Nederland en ook de rest van Europa. "Er wordt steeds meer van de boeren gevraagd tegen lagere subsidies", zegt de suikerbietenteler. " "Ik krijg op een kilo geproduceerde suiker nu nog twee cent subsidie. Als het aan Timmermans ligt, wordt dat straks één cent. Maar er wordt wel steeds meer van ons gevraagd op milieugebied."

Natuur
Volgens Michiels, die naast suikerbieten ook bloembollen en tarwe verbouwt, is de rek eruit. Boeren wordt al gevraagd bepaalde bestrijdingsmiddelen niet meer te gebruiken en er moeten stukken grond terug worden gegeven aan de natuur.

Subsidies
Het Europees Parlement stemde afgelopen vrijdag in met het nieuwe GLB. Het systeem van landbouwsubsidies blijft grotendeels overeind, daarvoor is 387 miljard euro beschikbaar, maar het accent verschuift wel naar vergroening en verduurzaming. Het GLB gaat echter niet zover als commissaris Timmermans zou willen. Die bepleit in zijn Green Deal onder meer voor de halvering van het pesticidegebruik tegen 2030 en biologische teelt op een kwart van de landbouwgrond. Ook moeten de subsidies aan boeren veel meer gericht worden op duurzaamheid.

Verbijsterd
In het L1-programma Limburg Centraal zei LLTB-voorzitter Leon Faassen dat het nieuwe Europese Gezamenlijke Landbouwbeleid werkbaar is, maar hij vindt de plannen zoals die in de Green Deal zijn uitgewerkt onaanvaardbaar. Faassen was verbijsterd toen Timmermans zijn plan presenteerde. "De landbouwsector is nooit betrokken geweest bij die plannen. Ons is niets gevraagd. Wij hebben hier in Nederland al heel veel bereikt op het gebied van verduurzaming. We hebben het gebruik van pesticiden al gehalveerd, moeten we dan nu nóg een keer gaan halveren?"

Impact
Faassen vraagt zich af waar het allemaal op gebaseerd is. De LLTB-voorzitter wil dan ook van Timmermans weten of hij zich wel realiseert wat de impact van zijn Green Deal is op de landbouwsector. "Weet Timmermans wel welke enorme onrust zijn plannen teweegbrengen onder de boeren? Dat zou ik graag van hem weten."

Zorgen
Michiels is zo'n boer die zich ernstig zorgen maakt. Hij heeft zijn bieten voor dit jaar binnengehaald. Zijn vader zat al in de suikerbieten en ook hijzelf kan dit wel tot zijn pensioen volhouden, maar hij vreest voor de toekomst. "Het boerenbestaan wordt er met de toekomstige maatregelen niet gemakkelijker op en ik denk dat de jeugd van nu er straks niet voor kiest om boer te worden en een andere keuze zal maken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen