Overslaan en naar de inhoud gaan

Landbouworganisaties: einde fruitteelt Zuid-Limburg dreigt

Geplaatst opmaandag 2 oktober 2017 - 18:09

Vier op de tien Limburgse fruittelers denkt dat ze in de loop van volgend jaar moeten stoppen met hun bedrijf.

Vooral Zuid-Limburgse fruittelers hebben het zwaar. Zo blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de LLTB, de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO en de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg.

Vijf over twaalf
"We moeten serieus rekening houden met het verdwijnen van deze sector uit Zuid-Limburg", zegt Sjaak Walraven van de NFO in Limburg en de LLTB-vakgroep Fruitteelt. Volgens LLTB-bestuurder Jan Veltmans is het vijf òver twaalf voor de fruitteelt in Zuid-Limburg. Na de vorstschade van afgelopen voorjaar luidde de landbouwbond al de noodklok, maar die werd volgens hem niet gehoord. "De ernst is in de hele sector voelbaar."

Vorst, hagel en Rusland
De vorstschade was volgens de LLTB en NFO de spreekwoordelijke druppel in de emmer. Ook voordat de late nachtvorst dit jaar veel schade toebracht aan de oogst, hadden fruittelers het door onder meer de Ruslandboycot en hagelschade van vorig jaar ook al erg moeilijk.

Landschap
Een vertrek van de fruitteelt uit het zuiden van de provincie is volgens de organisaties niet alleen een drama voor de mensen die werken in de sector, maar zal ook grote gevolgen hebben voor het landschap in Zuid-Limburg.

Toekomst
Om te voorkomen dat de sector daadwerkelijk ten onder gaat is er een taskforce ingesteld die gaat inventariseren wat er nodig is om de fruitteelt in Limburg er weer bovenop te helpen en weerbaarder te maken voor de toekomst.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen