Het malariamedicijn chloroquine. dat de Meijelse huisarts Rob Elens in combinatie met andere medicijnen voorschreef aan coronapatiënten, werkt niet.
Medisch vakblad The Lancet publiceerde vrijdag een groot onderzoek waaruit dat blijkt.
Groter risico
De artsen en onderzoekers hebben geen effect gevonden van chloroquine op patiënten met Covid-19. Wel blijk het malariamedicijn hartritmestoornissen te kunnen veroorzaken, waardoor het sterfterisico bij coronapatiënten die het middel gebruiken zelfs groter is.
100.000 patiënten
De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Die verdeelden ze in vijf groepen: patiënten die met hydroxychloroquine zijn behandeld, zieken die chloroquine kregen toegediend en vervolgens twee groepen die de middelen binnenkregen in combinatie met antibiotica. Ook werden patiënten onderzocht die geen van de medicijnen toegediend kregen.
Cijfers
Het sterftepercentage van die laatste groep lag op 9 procent, staat in het artikel. Van de groepen die hydroxychloroquine of chloroquine kregen, stierven respectievelijk 18 en 16,4 procent. Dat percentage lag nog hoger bij coronapatiënten die de medicijnen kregen in combinatie met antibiotica.
Negen patiënten
Elens schreef het medicijn aan negen patiënten voor die niet naar het ziekenhuis hoefden. Zij kwamen het virus allemaal te boven. De Meijelse huisarts schreef behalve chloroquine ook azitromycine en zink voor. Daarvoor werd hij begin april door de inspectie voor de gezondheidszorg op de vingers getikt. Reden daarvoor was dat Erens zijn experiment niet volgens de richtlijnen uitvoerde, en dat er door het oneigenlijke gebruik een mogelijk tekort zou kunnen ontstaan.
Trump
Chloroquine kwam onder de aandacht omdat het middel al vroeg door de Amerikaanse president Donald Trump werd aangeprezen. Ook gebruikt het Amerikaans staatshoofd het medicijn, om te voorkomen dat hij wordt besmet met het virus.