Overslaan en naar de inhoud gaan

The Lancet: 'Meijels coronamedicijn' werkt niet

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 19:10

Het malariamedicijn chloroquine. dat de Meijelse huisarts Rob Elens in combinatie met andere medicijnen voorschreef aan coronapatiënten, werkt niet.

Medisch vakblad The Lancet publiceerde vrijdag een groot onderzoek waaruit dat blijkt.

Groter risico
De artsen en onderzoekers hebben geen effect gevonden van chloroquine op patiënten met Covid-19. Wel blijk het malariamedicijn hartritmestoornissen te kunnen veroorzaken, waardoor het sterfterisico bij coronapatiënten die het middel gebruiken zelfs groter is.

100.000 patiënten
De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in verschillende ziekenhuizen. Die verdeelden ze in vijf groepen: patiënten die met hydroxychloroquine zijn behandeld, zieken die chloroquine kregen toegediend en vervolgens twee groepen die de middelen binnenkregen in combinatie met antibiotica. Ook werden patiënten onderzocht die geen van de medicijnen toegediend kregen.

Cijfers
Het sterftepercentage van die laatste groep lag op 9 procent, staat in het artikel. Van de groepen die hydroxychloroquine of chloroquine kregen, stierven respectievelijk 18 en 16,4 procent. Dat percentage lag nog hoger bij coronapatiënten die de medicijnen kregen in combinatie met antibiotica.

Negen patiënten
Elens schreef het medicijn aan negen patiënten voor die niet naar het ziekenhuis hoefden. Zij kwamen het virus allemaal te boven. De Meijelse huisarts schreef behalve chloroquine ook azitromycine en zink voor. Daarvoor werd hij begin april door de inspectie voor de gezondheidszorg op de vingers getikt. Reden daarvoor was dat Erens zijn experiment niet volgens de richtlijnen uitvoerde, en dat er door het oneigenlijke gebruik een mogelijk tekort zou kunnen ontstaan.

Trump
Chloroquine kwam onder de aandacht omdat het middel al vroeg door de Amerikaanse president Donald Trump werd aangeprezen. Ook gebruikt het Amerikaans staatshoofd het medicijn, om te voorkomen dat hij wordt besmet met het virus.

Lees ook: Meijelse huisarts strijdbaar voor coronamedicijn

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen