Overslaan en naar de inhoud gaan

Lanaken doopt omstreden straat om tot Anne Frankstraat

Geplaatst opzondag 29 oktober 2017 - 11:34

In de Belgisch-Limburgse grensgemeente Lanaken wordt een straat die genoemd was naar een Vlaamse collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog omgedoopt tot Anne Frankstraat.

Het gaat om de Vlaams-nationalistische priester-schrijver Cyriel Verschaeve.

Oostfront
Die steunde de Duitse bezetter en hielp bij het werven van Vlamingen om te gaan vechten aan het Oostfront .Hij werd na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld. Vlak voor het einde ervan was hij gevlucht naar Oostenrijk. Daar overleed hij in 1949.

Lanaken was een van de vijf Vlaamse gemeenten waar een straat naar Verschaeve was vernoemd.

Ophef
Maar afgelopen zomer ontstond daar ophef over. Daarop besloot de gemeente op zoek te gaan naar een andere naam.
Een meerderheid van de bewoners kiest nu voor Anne Frankstraat. Ook al hoefde voor de meesten de naam niet veranderd te worden.

Goed alternatief
Burgemeester Marino Keulen van Lanaken zegt in de Belgische krant Het Belang van Limburg de nieuwe naam 'een goed alternatief te vinden voor de naam van een ter door veroordeelde oorlogsmisdadiger, waarvoor geen enkele historicus het opneemt'.

Anne Frank is het jeugdige symbool van de slachtoffers van het nazisme, aldus Keulen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen