Overslaan en naar de inhoud gaan

Lagere straffen in zaak Prime Champ: vrijspraak uitbuiting

Geplaatst opdonderdag 27 mei 2021 - 10:43

Oud-directeur Geert Verdellen van champignonkwekerij Prime Champ heeft in hoger beroep negen maanden celstraf en een taakstraf van 240 uur gekregen. Hij is vrijgesproken van uitbuiting.

De celstraf is fors lager dan de vier jaar cel die het openbaar ministerie had geëist én de twee jaar cel die de Rechtbank Limburg hem eerder oplegde.

Lees ook: Vier jaar celstraf geëist tegen oud-directeur Prime Champ

Sjoemelsoftware
Het gerechtshof in Den Bosch acht Verdellen schuldig aan het sjoemelen met de werkklok van Poolse werknemers, en wapen- en munitiebezit. Door sjoemelsoftware waren de werkklokken voor Poolse werknemers zo ingesteld dat zij maar 90 procent van de gewerkte tijd kregen uitbetaald voor hun werk op twee locaties in Horst en Venlo, en op sommige dagen zelfs maar 85 procent.

Medeverdachten
De ict'er die de software ontwikkelde, heeft in hoger beroep een taakstraf van 60 uur gekregen; ook dat is minder dan de 100 uur waartoe hij eerder werd veroordeeld. Het hof acht hem schuldig omdat hij weliswaar bij zijn werkgever had aangekaart dat de software volgens hem illegaal was, maar hij het toch ontwikkelde. De controller die verantwoordelijk was voor de salarisadministratie heeft 240 uur taakstraf gekregen. Dat is ook fors minder dan de zes maanden cel die de Rechtbank Limburg hem eerder oplegde.

Het hof heeft bij de strafmaat rekening gehouden met de lange tijd die het OM nodig had om het hoger beroep voor te bereiden. Volgens het hof gaat het om een 'forse overschrijding van de redelijke termijn'.

De champignonkwekerij moet ook een boete van 75.000 euro betalen.

Vrijspraak voor uitbuiting
Verdellen en nog twee andere verdachten zijn vrijgesproken van uitbuiting van hun werknemers. Daarvoor zat er in het dossier te weinig bewijs, oordeelde het hof. Er was wel sprake van slecht werkgeverschap, maar de Poolse arbeidskrachten konden vrij beschikken over hun geld, wisten maandelijks wat ze uitbetaald kregen, droegen een redelijke vergoeding af voor maaltijden en overnachting en konden ook hun baan opzeggen.

Lees ook: Oud-directeur van Prime Champ in hoger beroep strijdbaar

Geen schadevergoeding
De schadevergoeding die het OM had geëist namens de benadeelde Poolse werknemers is afgewezen door het hof, omdat moeilijk vast te stellen is hoevéél schade ze hebben geleden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen