Overslaan en naar de inhoud gaan

Lagere boete prijsafspraken wegenbouwer Janssen de Jong

Geplaatst opvrijdag 1 juli 2016 - 7:50

De rechter heeft de boete voor het schenden van mededingingsregels door wegenbouwbedrijf Janssen de Jong Infra verlaagd van 3 naar 2,5 miljoen euro.

Kartelwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) legde de geldboetes najaar 2010 op.

Prijsafspraken
De dienst verweet JaJo samen met concurrent Wegenbouw Limburg elf aanbestedingen in Zuid-Limburg gemanipuleerd te hebben. Ze stemden onderling inschrijfprijzen af waardoor ze de mededingingsregels schonden. De straf voor JaJo viel hoog uit omdat het bedrijf al eerder op soortgelijke overtredingen was betrapt.

Opdrijven van de prijs
​JaJo vocht de boete aanvankelijk met succes aan bij de rechtbank. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBp) vernietigde die uitspraak vorig jaar echter en verwees de zaak weer naar de rechtbank Rotterdam. Die verwerpt nu de formele en inhoudelijke bezwaren van de wegenbouwer en constateert dat het kartelverbod is overtreden. Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de opdrachtgevers van projecten, zoals het opdrijven van de prijs.

Minder zwaar
De rechtbank beoordeelt de vergrijpen van de wegenbouwer echter iets minder zwaar dan de kartelwaakhond en verlaagt daarom de boete met een half miljoen euro. De infrapoot van de Janssen de Jong Groep werd in 2013 overgenomen door multinational Strabag, maar de rechter houdt het voormalige moederbedrijf verantwoordelijk voor het overtreden van het kartelverbod.

175.000 euro
Janssen de Jong kan weer in beroep gaan bij het CPb. Dat geldt ook voor de twee voormalige JaJodirecteuren J. en A. die verantwoordelijk waren voor de vergrijpen. De rechtbank verlaagt hun boetes van respectievelijk 100.000 naar 70.000 euro en van 250.000 naar 175.000 euro. Daarbij speelt mede een rol dat in 2010 nog nooit zo'n hoge straffen waren opgelegd aan personen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen