Overslaan en naar de inhoud gaan

Lage stemopkomst in Heerlen: arme buurten stemmen minder

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 20:29

Er zijn grote financiële verschillen tussen de wijken in Heerlen en die verschillen zijn terug te zien in de opkomstcijfers.

Dat is de eerste bevinding van het onderzoek naar de lage stemopkomst in de stad. Zestig studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben Heerlen de afgelopen dagen onder de loep genomen.

Buurten in
De tussentijdse resultaten van het onderzoek werden vrijdagmiddag gepresenteerd aan de gemeente Heerlen. De studenten zijn alle buurten van de stad ingetrokken en hebben er zowel diepte-interviews, als enquêtes en praktijkonderzoeken uitgevoerd.

Gebrek aan vertrouwen
De eerste indruk is dat de grote financiële verschillen tussen de wijken ook voor grote verschillen in de stemopkomst kunnen zorgen. Zo is in de welvarende wijken een hogere opkomst dan in de minder welvarende wijken. Volgens de studenten hebben alle wijken wel gemeen dat er een gebrek is aan vertrouwen in de politiek.

Gastvrij
Zelf ervoeren de studenten vooral de openheid en gastvrijheid van Heerlen. "Dat is in de Randstad wel anders", stelt Lotte Korsten. Zij is een van de studentes van de Universiteit van Amsterdam die een paar dagen in Heerlen verbleef. Samen met studente Anne Kempen trok zij de wijk Maria Gewanden in.

Vervolg
In de komende weken wordt het onderzoek verder uitgewerkt. Daarna volgt een definitieve conclusie en advies, waar de gemeente Heerlen mee aan de slag kan.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen