Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Lage stemopkomst in Heerlen: arme buurten stemmen minder

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 20:29

Er zijn grote financiële verschillen tussen de wijken in Heerlen en die verschillen zijn terug te zien in de opkomstcijfers.

Dat is de eerste bevinding van het onderzoek naar de lage stemopkomst in de stad. Zestig studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben Heerlen de afgelopen dagen onder de loep genomen.

Buurten in
De tussentijdse resultaten van het onderzoek werden vrijdagmiddag gepresenteerd aan de gemeente Heerlen. De studenten zijn alle buurten van de stad ingetrokken en hebben er zowel diepte-interviews, als enquêtes en praktijkonderzoeken uitgevoerd.

Gebrek aan vertrouwen
De eerste indruk is dat de grote financiële verschillen tussen de wijken ook voor grote verschillen in de stemopkomst kunnen zorgen. Zo is in de welvarende wijken een hogere opkomst dan in de minder welvarende wijken. Volgens de studenten hebben alle wijken wel gemeen dat er een gebrek is aan vertrouwen in de politiek.

Gastvrij
Zelf ervoeren de studenten vooral de openheid en gastvrijheid van Heerlen. "Dat is in de Randstad wel anders", stelt Lotte Korsten. Zij is een van de studentes van de Universiteit van Amsterdam die een paar dagen in Heerlen verbleef. Samen met studente Anne Kempen trok zij de wijk Maria Gewanden in.

Vervolg
In de komende weken wordt het onderzoek verder uitgewerkt. Daarna volgt een definitieve conclusie en advies, waar de gemeente Heerlen mee aan de slag kan.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen