Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Lage stemopkomst in Heerlen: arme buurten stemmen minder

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 20:29

Er zijn grote financiële verschillen tussen de wijken in Heerlen en die verschillen zijn terug te zien in de opkomstcijfers.

Dat is de eerste bevinding van het onderzoek naar de lage stemopkomst in de stad. Zestig studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben Heerlen de afgelopen dagen onder de loep genomen.

Buurten in
De tussentijdse resultaten van het onderzoek werden vrijdagmiddag gepresenteerd aan de gemeente Heerlen. De studenten zijn alle buurten van de stad ingetrokken en hebben er zowel diepte-interviews, als enquêtes en praktijkonderzoeken uitgevoerd.

Gebrek aan vertrouwen
De eerste indruk is dat de grote financiële verschillen tussen de wijken ook voor grote verschillen in de stemopkomst kunnen zorgen. Zo is in de welvarende wijken een hogere opkomst dan in de minder welvarende wijken. Volgens de studenten hebben alle wijken wel gemeen dat er een gebrek is aan vertrouwen in de politiek.

Gastvrij
Zelf ervoeren de studenten vooral de openheid en gastvrijheid van Heerlen. "Dat is in de Randstad wel anders", stelt Lotte Korsten. Zij is een van de studentes van de Universiteit van Amsterdam die een paar dagen in Heerlen verbleef. Samen met studente Anne Kempen trok zij de wijk Maria Gewanden in.

Vervolg
In de komende weken wordt het onderzoek verder uitgewerkt. Daarna volgt een definitieve conclusie en advies, waar de gemeente Heerlen mee aan de slag kan.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen