Overslaan en naar de inhoud gaan

Lage stemopkomst in Heerlen: arme buurten stemmen minder

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 20:29

Er zijn grote financiële verschillen tussen de wijken in Heerlen en die verschillen zijn terug te zien in de opkomstcijfers.

Dat is de eerste bevinding van het onderzoek naar de lage stemopkomst in de stad. Zestig studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben Heerlen de afgelopen dagen onder de loep genomen.

Buurten in
De tussentijdse resultaten van het onderzoek werden vrijdagmiddag gepresenteerd aan de gemeente Heerlen. De studenten zijn alle buurten van de stad ingetrokken en hebben er zowel diepte-interviews, als enquêtes en praktijkonderzoeken uitgevoerd.

Gebrek aan vertrouwen
De eerste indruk is dat de grote financiële verschillen tussen de wijken ook voor grote verschillen in de stemopkomst kunnen zorgen. Zo is in de welvarende wijken een hogere opkomst dan in de minder welvarende wijken. Volgens de studenten hebben alle wijken wel gemeen dat er een gebrek is aan vertrouwen in de politiek.

Gastvrij
Zelf ervoeren de studenten vooral de openheid en gastvrijheid van Heerlen. "Dat is in de Randstad wel anders", stelt Lotte Korsten. Zij is een van de studentes van de Universiteit van Amsterdam die een paar dagen in Heerlen verbleef. Samen met studente Anne Kempen trok zij de wijk Maria Gewanden in.

Vervolg
In de komende weken wordt het onderzoek verder uitgewerkt. Daarna volgt een definitieve conclusie en advies, waar de gemeente Heerlen mee aan de slag kan.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen