Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Laatste uitslag: SP blijft PVV nipt voor in Heerlen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 10:49

De SP blijft de grootste partij in Heerlen. Weliswaar nipt met 30 stemmen verschil. De PVV is de tweede partij geworden.

De socialistische partij kreeg 5661 stemmen (17,37 procent). De partij van Geert Wilders kreeg er 5631 (17,28 procent).

Nieuwkomer
De twee partijen voelen wel de hete adem van Forum voor Democratie in hun nek. De nieuwkomer kon woensdag op 4612 stemmen (14,15 procent) rekenen. Het CDA volgt op de vierde plek. De christendemocraten kregen 11,34 procent van de stemmen.

Lees ook: Nog geen verkiezingsuitslag in Heerlen

Verlies
Ondanks het feit dat SP de grootste is gebleven in Heerlen is de partij ook de grootste verliezer. De partij kon op 8,1 procent minder stemmen rekenen dan in 2015.

Opkomst
De opkomst in Heerlen was 47,64 procent. Dat komt neer op 32586 stemmen.

Laatste gemeente
Heerlen is de laatste Limburgse gemeente die de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen naar buiten heeft gebracht. Volgens een voorlichter waren er woensdagavond laat grote verschillen in de telling van enkele stembureaus. Daarom is besloten om donderdagochtend een frisse ploeg nog eens te laten tellen.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Wijken
De Heerlense SP-wethouder Peter van Zutphen is blij dat zijn partij toch weer de grootste van de stad is geworden. "We hebben landelijk grote verliezen geleden, maar ik ben blij dat we in Heerlen toch weer de grootste zijn geworden", geeft hij voor de camera van L1 aan. "Het jarenlange werk dat we doen in de wijken, betaalt zich uit."

Niet bewust
Van Zutphen denkt dat veel mensen met een minimuminkomen een fout hebben gemaakt door op FvD en PVV te stemmen. "Wilders wilde het minimumloon afschaffen en Baudet is op sociaal vlak nog een stuk rechtser dan de VVD. De mensen die het sociaal moeilijk hebben en op Wilders of Baudet stemmen, die stemmen eigenlijk tegen hun eigen portemonnee", legt hij uit.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen