Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Laatste uitslag: SP blijft PVV nipt voor in Heerlen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 10:49

De SP blijft de grootste partij in Heerlen. Weliswaar nipt met 30 stemmen verschil. De PVV is de tweede partij geworden.

De socialistische partij kreeg 5661 stemmen (17,37 procent). De partij van Geert Wilders kreeg er 5631 (17,28 procent).

Nieuwkomer
De twee partijen voelen wel de hete adem van Forum voor Democratie in hun nek. De nieuwkomer kon woensdag op 4612 stemmen (14,15 procent) rekenen. Het CDA volgt op de vierde plek. De christendemocraten kregen 11,34 procent van de stemmen.

Lees ook: Nog geen verkiezingsuitslag in Heerlen

Verlies
Ondanks het feit dat SP de grootste is gebleven in Heerlen is de partij ook de grootste verliezer. De partij kon op 8,1 procent minder stemmen rekenen dan in 2015.

Opkomst
De opkomst in Heerlen was 47,64 procent. Dat komt neer op 32586 stemmen.

Laatste gemeente
Heerlen is de laatste Limburgse gemeente die de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen naar buiten heeft gebracht. Volgens een voorlichter waren er woensdagavond laat grote verschillen in de telling van enkele stembureaus. Daarom is besloten om donderdagochtend een frisse ploeg nog eens te laten tellen.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Wijken
De Heerlense SP-wethouder Peter van Zutphen is blij dat zijn partij toch weer de grootste van de stad is geworden. "We hebben landelijk grote verliezen geleden, maar ik ben blij dat we in Heerlen toch weer de grootste zijn geworden", geeft hij voor de camera van L1 aan. "Het jarenlange werk dat we doen in de wijken, betaalt zich uit."

Niet bewust
Van Zutphen denkt dat veel mensen met een minimuminkomen een fout hebben gemaakt door op FvD en PVV te stemmen. "Wilders wilde het minimumloon afschaffen en Baudet is op sociaal vlak nog een stuk rechtser dan de VVD. De mensen die het sociaal moeilijk hebben en op Wilders of Baudet stemmen, die stemmen eigenlijk tegen hun eigen portemonnee", legt hij uit.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen