Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste uitslag: SP blijft PVV nipt voor in Heerlen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 10:49

De SP blijft de grootste partij in Heerlen. Weliswaar nipt met 30 stemmen verschil. De PVV is de tweede partij geworden.

De socialistische partij kreeg 5661 stemmen (17,37 procent). De partij van Geert Wilders kreeg er 5631 (17,28 procent).

Nieuwkomer
De twee partijen voelen wel de hete adem van Forum voor Democratie in hun nek. De nieuwkomer kon woensdag op 4612 stemmen (14,15 procent) rekenen. Het CDA volgt op de vierde plek. De christendemocraten kregen 11,34 procent van de stemmen.

Lees ook: Nog geen verkiezingsuitslag in Heerlen

Verlies
Ondanks het feit dat SP de grootste is gebleven in Heerlen is de partij ook de grootste verliezer. De partij kon op 8,1 procent minder stemmen rekenen dan in 2015.

Opkomst
De opkomst in Heerlen was 47,64 procent. Dat komt neer op 32586 stemmen.

Laatste gemeente
Heerlen is de laatste Limburgse gemeente die de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen naar buiten heeft gebracht. Volgens een voorlichter waren er woensdagavond laat grote verschillen in de telling van enkele stembureaus. Daarom is besloten om donderdagochtend een frisse ploeg nog eens te laten tellen.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Wijken
De Heerlense SP-wethouder Peter van Zutphen is blij dat zijn partij toch weer de grootste van de stad is geworden. "We hebben landelijk grote verliezen geleden, maar ik ben blij dat we in Heerlen toch weer de grootste zijn geworden", geeft hij voor de camera van L1 aan. "Het jarenlange werk dat we doen in de wijken, betaalt zich uit."

Niet bewust
Van Zutphen denkt dat veel mensen met een minimuminkomen een fout hebben gemaakt door op FvD en PVV te stemmen. "Wilders wilde het minimumloon afschaffen en Baudet is op sociaal vlak nog een stuk rechtser dan de VVD. De mensen die het sociaal moeilijk hebben en op Wilders of Baudet stemmen, die stemmen eigenlijk tegen hun eigen portemonnee", legt hij uit.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen