Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste uitslag bekend: PVV wint met overmacht in Brunssum

Geplaatst opdonderdag 16 maart 2017 - 11:44

Brunssum heeft als laatste Limburgse gemeente de verkiezingsuitslag donderdag bekendgemaakt. De PVV wint er met overmacht.

De partij van Geert Wilders kreeg 26,5 procent van de stemmen. De SP volgt op gepaste afstand, met 18,5 procent.

De VVD moest iets inleveren: 12,8 procent van de kiezers stemde in Brunssum op de partij van Mark Rutte. In 2012 was dit nog 15,3 procent. Grote verliezer is de PvdA. De partij van Lodewijk Asscher wist vijf jaar geleden nog 24,2 procent van de kiezers achter zich te scharen, nu is dat slechts 4,2 procent.

Stemmers
In totaal brachten in Brunssum 17.491 mensen hun stem uit. Dat is goed voor een opkomst van 76,4 procent. Dit is een flink stuk hoger dan vijf jaar geleden, toen 67,6 procent van de inwoners naar de stembus ging.

Verkiezingskaart
Wil je de uitslagen van alle gemeenten bekijken? Onze interactieve verkiezingskaart kun je hier vinden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rapper Sjors in de race voor eigen realityserie
Uitslag Statenverkiezingen 2015: Brunssum
Lintjesregen 2015: 5 onderscheidingen in Brunssum
Lintjesregen 2016
Lintjesregen 2016: 4 onderscheidingen in Brunssum
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts