Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste lijmpoging tussen 'kamp Jos Brech' en wetenschappers

Geplaatst opmaandag 13 september 2021 - 15:53

Er volgt een laatste lijmpoging tussen twee wetenschappers die een boek schreven over de zaak Nicky Verstappen, en verdachte Jos Brech (58) en zijn advocaat. Als dat gesprek op maandagmiddag tot niets leidt, volgt er een kort geding op woensdag.

Brech en advocaat Gerald Roethof verzetten zich tot dusver tegen publicatie van het boek 'de Fietser op de hei'.

Lees ook: Brech wil boek over zaak Nicky Verstappen tegenhouden

Dossier uitgeleend
Rechtspsychologen Robert Horselenberg en Peter van Koppen doken in het dossier van de zaak Nicky Verstappen en schreven hun bevindingen op in het boek. Het was uitgerekend advocaat Roethof die de wetenschappers het dossier gaf. In ruil daarvoor wilde hij wijzigingen in de tekst kunnen aanbrengen voordat het boek naar de drukker ging.

Geen groen licht
Volgens Horselenberg en Van Koppen hadden ze echter geen groen licht nodig van de advocaat. Die mocht alleen de rode pen hanteren als het boek een negatief beeld van Brech zou schetsen. Het tegendeel lijkt het geval; de wetenschappers zijn kritisch op het onderzoek en schetsen verschillende scenario's die in het voordeel van Brech lijken.

Lees ook: Veroordeelde moordenaar is getuige in zaak Nicky Verstappen

Laatste lijmpoging
Op maandagmiddag om 16:30 uur komen betrokken partijen nog een laatste keer bij elkaar in Amsterdam. Tijdens dat gesprek proberen ze dichter bij elkaar te komen, om zo de gang naar de rechter te voorkomen. Slaagt de lijmpoging niet, dan zien de wetenschappers en de advocaat van Brech elkaar woensdagmorgen terug in de rechtbank.

De rechter moet dan bepalen of het boek gepubliceerd mag worden. Het kort geding wordt behandeld in de rechtbank van Haarlem en start om 10:00 uur.

Hoger beroep
De strafzaak tegen Brech loopt momenteel in hoger beroep. In november 2020 werd de vijftiger uit Simpelveld door de rechter in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. Tegen dat vonnis ging hij in hoger beroep. Het inhoudelijke proces start op 10 november en duurt vijf dagen. In oktober zijn er bovendien nog twee inleidende zittingsdagen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen