Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste dag voor vrije-uitloopeieren door vogelgriep

Geplaatst opwoensdag 1 februari 2017 - 12:48

Na woensdag zal het steeds moeilijker worden om vrije uitloopeieren te vinden in de supermarkt.

Vanwege de vogelgriep zitten kippen donderdag precies twaalf weken opgehokt. Dat geldt ook voor de vrije uitloopkippen die normaal in de buitenlucht kunnen rondscharrelen. Tijdelijk mochten de eieren van deze kippen nog verkocht worden als vrije-uitloopeieren. Woensdag is de laatste dag van die overgangsperiode.

Duizenden euro's
Vanaf donderdag belanden de eieren van de vrije-uitloopkippen als scharreleieren in de schappen. Kippenboeren zijn daar de dupe van want scharreleieren leveren minder op. Boeren verliezen dan 3 cent per ei. Zeker bij grotere boerderijen loopt dit in de duizenden euro's per dag.

Onterecht
Kippenboer David Janssen uit Veulen vindt het onterecht dat zijn vrije-uitloopkippen na woensdag scharreleieren moeten leggen. "Wij hebben een overdekte ruimte waar onze vrije-uitloopkippen kunnen rondscharrelen. Dat is niet vergelijkbaar met de omstandigheden waarin scharrelkippen leven". Hij schat zijn nadeel op dagelijks pakweg duizend euro.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Overschot aan kippen door maatregelen vogelgriep
Kippen mogen weer van stal
Ook beelden kippenleed bij pluimveebedrijf Ottersum
OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen