Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste Culturele Vrijplaats van Limburg in het gedrang

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 12:41

Het doorontwikkelen van het terrein rondom SAPPI zuidwest zal de gemeente Maastricht zo'n 18 miljoen euro opleveren. Op de plek waar nu het Landbouwbelang ligt, mogen namelijk toch woningen worden gebouwd. Dat betekent dat de Culturele Vrijplaats zoals die nu is, misschien verdwijnt.

Het Landbouwbelang werd in 2002 gekraakt. In de loop der jaren ontwikkelde de plek zich als een broedplaats voor kunst en cultuur.

Sociaal-culturele bijdrage
In 2013 ontving de vrijplaats nog de Willem Vliegenpenning van de toenmalige wethouder van Cultuur Jaques Costongs, vanwege de grote sociaal-culturele bijdrage aan Maastricht. Er is onder andere een veganistisch eetcafé, een skatebaan, een voedselbank en een weggeefwinkel.

De plek herbergt theatervoorstellingen, werkplaatsen, ateliers en muziekstudio's. Dit jaar nog staat het mode-evenement Fashionclash in de grote hal geprogrammeerd. Dat komt volgens Stichting 06 allemaal in gevaar door het raadsvoorstel rondom de doorontwikkeling van SAPPI zuid west.

Foto: L1

Raadsvoorstel
Het raadsvoorstel waar de plannen in staan, is van wethouder Gert-Jan Krabbendam. Het stuk zal komende maand door de gemeente in behandeling worden genomen. Volgens hem betekent dat helemaal niet dat de Culturele Vrijplaats moet verdwijnen. "Iedereen mag voorstellen doen voor de ontwikkeling van het gebied, dus ook de bewoners van het Landbouwbelang. Wat zij hier doen, is heel belangrijk voor de stad."

Zak geld
Volgens Arjen Zuidgeest, bewoner van het eerste uur in culturele vrijplaats het landbouwbelang, is dat een wassen neus. "Om zoiets te realiseren moet je een enorme zak geld op tafel kunnen leggen, die mogelijkheid heeft een non-commerciële organisatie als deze per definitie niet."

Voor de ontwikkeling van het terrein wordt er namelijk een tender van 18 miljoen euro uitgeschreven. Een tender is een procedure waarbij verschillende partijen (in dit geval bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars) zich kunnen inschrijven om met hun idee een opdracht te verkrijgen die ze mogen uitvoeren. Het geld om dat te doen heeft de Culturele parel aan de Maas bij lange na niet.

Actieweek
En daarom start Stichting 06, de rechtspersoon die Culturele Vrijplaats het Landbouwbelang vertegenwoordigt, dit weekend 'LBB Forever Now!'. Een week waarin bewoners en gebruikers van het pand de geschiedenis tonen en het bestaansrecht van hun plek onderstrepen. Dat doen ze middels exposities, maquettes, discussiemomenten en lezingen. Doel van de week is om een voorstel voor te leggen over hoe hun vrijplaats toch kan passen in het plan van de gemeente.

Ook zijn de bewoners en gebruikers op zoek naar vastgoedontwikkelaars die samen met hen een plan willen realiseren waarin hun woon-, werk- en bezoekplaats een plek behoudt op de huidige locatie.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen