Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste Culturele Vrijplaats van Limburg in het gedrang

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 12:41

Het doorontwikkelen van het terrein rondom SAPPI zuidwest zal de gemeente Maastricht zo'n 18 miljoen euro opleveren. Op de plek waar nu het Landbouwbelang ligt, mogen namelijk toch woningen worden gebouwd. Dat betekent dat de Culturele Vrijplaats zoals die nu is, misschien verdwijnt.

Het Landbouwbelang werd in 2002 gekraakt. In de loop der jaren ontwikkelde de plek zich als een broedplaats voor kunst en cultuur.

Sociaal-culturele bijdrage
In 2013 ontving de vrijplaats nog de Willem Vliegenpenning van de toenmalige wethouder van Cultuur Jaques Costongs, vanwege de grote sociaal-culturele bijdrage aan Maastricht. Er is onder andere een veganistisch eetcafé, een skatebaan, een voedselbank en een weggeefwinkel.

De plek herbergt theatervoorstellingen, werkplaatsen, ateliers en muziekstudio's. Dit jaar nog staat het mode-evenement Fashionclash in de grote hal geprogrammeerd. Dat komt volgens Stichting 06 allemaal in gevaar door het raadsvoorstel rondom de doorontwikkeling van SAPPI zuid west.

Foto: L1

Raadsvoorstel
Het raadsvoorstel waar de plannen in staan, is van wethouder Gert-Jan Krabbendam. Het stuk zal komende maand door de gemeente in behandeling worden genomen. Volgens hem betekent dat helemaal niet dat de Culturele Vrijplaats moet verdwijnen. "Iedereen mag voorstellen doen voor de ontwikkeling van het gebied, dus ook de bewoners van het Landbouwbelang. Wat zij hier doen, is heel belangrijk voor de stad."

Zak geld
Volgens Arjen Zuidgeest, bewoner van het eerste uur in culturele vrijplaats het landbouwbelang, is dat een wassen neus. "Om zoiets te realiseren moet je een enorme zak geld op tafel kunnen leggen, die mogelijkheid heeft een non-commerciële organisatie als deze per definitie niet."

Voor de ontwikkeling van het terrein wordt er namelijk een tender van 18 miljoen euro uitgeschreven. Een tender is een procedure waarbij verschillende partijen (in dit geval bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars) zich kunnen inschrijven om met hun idee een opdracht te verkrijgen die ze mogen uitvoeren. Het geld om dat te doen heeft de Culturele parel aan de Maas bij lange na niet.

Actieweek
En daarom start Stichting 06, de rechtspersoon die Culturele Vrijplaats het Landbouwbelang vertegenwoordigt, dit weekend 'LBB Forever Now!'. Een week waarin bewoners en gebruikers van het pand de geschiedenis tonen en het bestaansrecht van hun plek onderstrepen. Dat doen ze middels exposities, maquettes, discussiemomenten en lezingen. Doel van de week is om een voorstel voor te leggen over hoe hun vrijplaats toch kan passen in het plan van de gemeente.

Ook zijn de bewoners en gebruikers op zoek naar vastgoedontwikkelaars die samen met hen een plan willen realiseren waarin hun woon-, werk- en bezoekplaats een plek behoudt op de huidige locatie.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen