Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste Culturele Vrijplaats van Limburg in het gedrang

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 12:41

Het doorontwikkelen van het terrein rondom SAPPI zuidwest zal de gemeente Maastricht zo'n 18 miljoen euro opleveren. Op de plek waar nu het Landbouwbelang ligt, mogen namelijk toch woningen worden gebouwd. Dat betekent dat de Culturele Vrijplaats zoals die nu is, misschien verdwijnt.

Het Landbouwbelang werd in 2002 gekraakt. In de loop der jaren ontwikkelde de plek zich als een broedplaats voor kunst en cultuur.

Sociaal-culturele bijdrage
In 2013 ontving de vrijplaats nog de Willem Vliegenpenning van de toenmalige wethouder van Cultuur Jaques Costongs, vanwege de grote sociaal-culturele bijdrage aan Maastricht. Er is onder andere een veganistisch eetcafé, een skatebaan, een voedselbank en een weggeefwinkel.

De plek herbergt theatervoorstellingen, werkplaatsen, ateliers en muziekstudio's. Dit jaar nog staat het mode-evenement Fashionclash in de grote hal geprogrammeerd. Dat komt volgens Stichting 06 allemaal in gevaar door het raadsvoorstel rondom de doorontwikkeling van SAPPI zuid west.

Foto: L1

Raadsvoorstel
Het raadsvoorstel waar de plannen in staan, is van wethouder Gert-Jan Krabbendam. Het stuk zal komende maand door de gemeente in behandeling worden genomen. Volgens hem betekent dat helemaal niet dat de Culturele Vrijplaats moet verdwijnen. "Iedereen mag voorstellen doen voor de ontwikkeling van het gebied, dus ook de bewoners van het Landbouwbelang. Wat zij hier doen, is heel belangrijk voor de stad."

Zak geld
Volgens Arjen Zuidgeest, bewoner van het eerste uur in culturele vrijplaats het landbouwbelang, is dat een wassen neus. "Om zoiets te realiseren moet je een enorme zak geld op tafel kunnen leggen, die mogelijkheid heeft een non-commerciële organisatie als deze per definitie niet."

Voor de ontwikkeling van het terrein wordt er namelijk een tender van 18 miljoen euro uitgeschreven. Een tender is een procedure waarbij verschillende partijen (in dit geval bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars) zich kunnen inschrijven om met hun idee een opdracht te verkrijgen die ze mogen uitvoeren. Het geld om dat te doen heeft de Culturele parel aan de Maas bij lange na niet.

Actieweek
En daarom start Stichting 06, de rechtspersoon die Culturele Vrijplaats het Landbouwbelang vertegenwoordigt, dit weekend 'LBB Forever Now!'. Een week waarin bewoners en gebruikers van het pand de geschiedenis tonen en het bestaansrecht van hun plek onderstrepen. Dat doen ze middels exposities, maquettes, discussiemomenten en lezingen. Doel van de week is om een voorstel voor te leggen over hoe hun vrijplaats toch kan passen in het plan van de gemeente.

Ook zijn de bewoners en gebruikers op zoek naar vastgoedontwikkelaars die samen met hen een plan willen realiseren waarin hun woon-, werk- en bezoekplaats een plek behoudt op de huidige locatie.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen