Overslaan en naar de inhoud gaan

'Laat verdeeld Amerika een waarschuwing zijn'

Geplaatst opzondag 2 augustus 2020 - 18:27

Nederland moet opletten dat ze niet dezelfde politieke en maatschappelijke fouten maakt als Amerika.

Dat stelt oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo in L1mburg Centraal.

Verdeeld en verhard
Verheijen trok vier weken lang door de Verenigde Staten om te onderzoeken waarom Obamastemmers waren overgestapt naar Trump. Hij trof naar eigen zeggen een verdeelde en verharde samenleving aan. "Het politieke debat in Amerika is heel erg verhard", zegt het voormalig VVD-kamerlid. “Je bent voorstander óf tegenstander, je bent winnaar of verliezer. Die hardheid, dat gebrek aan nuance lijkt in Nederland steeds vaker voor te komen."

Herkenning
Verheijen, gemeenteraadslid in Venlo, legde zijn ervaringen vast in het boek 'Wij kennen Amerika helemaal niet.'. Tijdens zijn rondreis deden sommige plekken hem denken aan Zuid Limburg: "Steden in staten als Ohio en West Virginia zijn door automatisering en globalisering leeggelopen. Jongeren trekken weg en de bevolking krimpt. Dat zag en zie je nu ook in Limburg."

In de steek gelaten
Het verklaart volgens hem ook waarom relatief veel Limburgers op een protestpartij of populistische partij stemmen, net zoals de Amerikanen in de staten in het binnenland voor Trump hebben gekozen. "Het gevoel bij de inwoners dat ze in de steek zijn gelaten door de politiek, bijvoorbeeld in de tijd dat de mijnen werden gesloten. Dat speelt in de VS, maar ook hier."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen