Overslaan en naar de inhoud gaan

'Laat verdeeld Amerika een waarschuwing zijn'

Geplaatst opzondag 2 augustus 2020 - 18:27

Nederland moet opletten dat ze niet dezelfde politieke en maatschappelijke fouten maakt als Amerika.

Dat stelt oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo in L1mburg Centraal.

Verdeeld en verhard
Verheijen trok vier weken lang door de Verenigde Staten om te onderzoeken waarom Obamastemmers waren overgestapt naar Trump. Hij trof naar eigen zeggen een verdeelde en verharde samenleving aan. "Het politieke debat in Amerika is heel erg verhard", zegt het voormalig VVD-kamerlid. “Je bent voorstander óf tegenstander, je bent winnaar of verliezer. Die hardheid, dat gebrek aan nuance lijkt in Nederland steeds vaker voor te komen."

Herkenning
Verheijen, gemeenteraadslid in Venlo, legde zijn ervaringen vast in het boek 'Wij kennen Amerika helemaal niet.'. Tijdens zijn rondreis deden sommige plekken hem denken aan Zuid Limburg: "Steden in staten als Ohio en West Virginia zijn door automatisering en globalisering leeggelopen. Jongeren trekken weg en de bevolking krimpt. Dat zag en zie je nu ook in Limburg."

In de steek gelaten
Het verklaart volgens hem ook waarom relatief veel Limburgers op een protestpartij of populistische partij stemmen, net zoals de Amerikanen in de staten in het binnenland voor Trump hebben gekozen. "Het gevoel bij de inwoners dat ze in de steek zijn gelaten door de politiek, bijvoorbeeld in de tijd dat de mijnen werden gesloten. Dat speelt in de VS, maar ook hier."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen