Overslaan en naar de inhoud gaan

'Laat minister criminele motorclubs verbieden'

Geplaatst opdinsdag 6 maart 2018 - 18:46

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de minister voor Rechtsbescherming de mogelijkheid geven om criminele motorclubs te verbieden, als die een ernstig gevaar voor de samenleving vormen.

Clubs zouden dan alleen achteraf zo'n besluit kunnen aanvechten bij de rechter. Eerder werd onder andere motorclub Bandidos, waarvan de belangrijkste afdeling in Sittard zit, al verboden door de rechter.

Onaantastbaar
Volgens de PvdA, die het voortouw neemt bij het initiatiefwetsvoorstel, voelen de motorclubs zich 'onaantastbaar' en lappen ze alle regels aan hun laars. "De dekmantel dat ze een gezamenlijke hobby uitvoeren gelooft niemand meer", aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Wandaden
Van een gevaar voor de samenleving is sprake als leden van een club "hun wandaden structureel in het kader van de vereniging plegen, en als de vereniging hier niets tegen doet", zo lichten PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP het plan toe. Een motorclub die door de minister wordt verboden kan dan wel nadien naar de rechter stappen.

Voorbarig
De PvdA weet behalve de SGP dus ook drie regeringspartijen aan haar zijde te krijgen. De vierde coalitiepartij, D66, wil criminele motorclubs ook verbieden, maar vindt dit voorstel voorbarig. Volgens de sociaal-liberalen heeft het Openbaar Ministerie immers recent successen geboekt met een verbod op twee motorclubs. "Maar die zijn door de rechtbank verboden", benadrukt een woordvoerder.

"In het initiatiefwetsvoorstel krijgt de minister de bevoegdheid alle rechtspersonen te verbieden en is er pas achteraf controle door een rechter. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen