Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Zuyderland gaat afschalen

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 19:55

Zuyderland gaat weer afschalen, agressieve dementie patiënten, voorbeschouwing MVV - Roda en meer Limburgs nieuws.

Bekijk de hele uitzending

Zuyderland gaat weer afschalen door de drukte op de corona-afdelingen
In het zicht van de haven zit versoepeling van de coronamaatregelen er nog steeds niet in. Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland. De IC-afdelingen van de ziekenhuizen in Geleen en Heerlen liggen weer helemaal vol met corona-patiënten en dus kan er eigenlijk geen patiënt meer bij.

Bekijk hier de hele reportage

Vriendschappelijke rivaliteit MVV-RODA
Maandagavond staat de derby tussen MVV en Roda JC op het programma. Vaak beladen en vol met sentiment. Maar beide clubs hebben óók een prima verstandhouding met elkaar. Een inkijkje in de gezonde concurrentie tussen Maastricht en Kerkrade.

Bekijk hier de hele reportage

Behandeling agressieve dementie patiënten
Dementie. Iedereen krijgt er vroeg of laat direct of indirect mee te maken. De aandoening zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Wat volgt zijn vaak geheugenstoornissen, taalproblemen en problemen met het uitvoeren van eenvoudige handelingen. In sommige gevallen worden mensen met dementie onhandelbaar. Denk aan schreeuwen of slaan.

Uit onderzoek blijkt dat bij een deel van deze mensen een trauma van vroeger de oorzaak is. Universiteit Maastricht doet nu onderzoek naar PTSS bij dementerenden. Onderzoeker Sjacko Sobczak heeft nu een methode ontwikkeld om die psychiatrische diagnoses, PTSS, bij dementerende mensen vast te stellen. En ze is bezig met de ontwikkeling van een behandelplan.

Bekijk hier de hele reportage

Toevallige voorbijganger voorkomt dat vrachtwagen woning binnenrijdt
Een grote ramp werd voorkomen in Voerendaal. Een vrachtwagenchauffeur werd onwel, en zijn vrachtwagen reed op een woonhuis af. Een oplettende voorbijganger had het dat in de gaten, hij sprong in de cabine en wist net op tijd op de rem te trappen. Een held voorkomt een drama.

Bekijk hier de hele reportage

Nieuwe plek mijnmuseum Heerlen
Deze week kreeg het Mijnmuseum in Heerlen de sleutels van het nieuwe pand. Het museum zit nu nog in het oude schachtgebouw van de Oranje-Nassau-1-mijn, maar daar groeit het uit zijn voegen. En dus komt er een nieuw gebouw bij, in de binnenstad: Het Kneepkenspand. Daar wordt vanaf komende week gesloopt, gerenoveerd en ingericht.

Bekijk hier de hele reportage

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen