Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Veestapelplan van D66 valt slecht

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 18:14

Maandag in L1mburg Centraal: Plan voor halvering veestapel valt slecht, drie jaar cel voor dader brute verkrachting na autopech, twee Limburgse taalhelden, SIRE roept op om spullen te repareren en meer Limburgs nieuws...

Plan voor halvering veestapel valt slecht
Het plan van D66 om de veestapel drastisch te verminderen, valt niet in goede aarde. De regeringspartij wil op die manier de stikstofuitstoot terugdringen om zo ruimte te maken voor woningbouw. Het zou betekenen dat er geen plek meer is voor vijftig miljoen kippen en zes miljoen varkens in Nederland. In Limburg wordt met verbazing gereageerd op het plan van D66. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat zelfs verder. De bond zegt dat dit plan het welzijn van honderdduizenden Limburgers aan het wankelen brengt.

Bekijk hier de hele reportage

Drie jaar cel voor dader brute verkrachting na autopech
Drie jaar cel voor de man die zeventien jaar geleden een jonge vrouw verkrachtte in Lottum. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar meer, vier jaar. Ton R. verkrachtte in 2002 een 18-jarige vrouw die autopech had.

Bekijk hier de hele reportage

Eerst proberen te repareren, weggooien kan altijd nog
Ben jij iemand die spullen meteen weggooit of juist iemand die eerst het zaakje probeert te repareren? Er zijn nog altijd genoeg mensen die veel te snel kiezen voor 'weggooien'. Een nieuwe campagne van SIRE moet dat gedrag veranderen.

Bekijk hier de hele reportage

Taalhelden Jeroen en Marijke maken Limburgers geletterd
Maandag startte de week van de Alfabetisering. Gemiddeld één op de acht Limburgers heeft grote moeite met lezen en schrijven en rekenen. Laaggeletterd zijn heeft een veel invloed op je leven. Mensen leven vaker langdurig in armoede, ze hebben vaker schulden en moeten meer moeite doen om een baan te krijgen en te behouden. Kortom, het is niet gemakkelijk als je niet of niet goed kun lezen en schrijven. In deze week van de alfabetisering zijn de Taalheldenprijzen uitgereikt, voor mensen die zich bijzonder inzetten om mensen in Nederland geletterd te maken. Twee Limburgse taalhelden zijn in de studio. Jeroen Rosbender, ooit laaggeletterd, en Marijke Timmermans, van Vista College in Heerlen.

Bekijk hier de hele reportage

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen