Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Veestapelplan van D66 valt slecht

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 18:14

Maandag in L1mburg Centraal: Plan voor halvering veestapel valt slecht, drie jaar cel voor dader brute verkrachting na autopech, twee Limburgse taalhelden, SIRE roept op om spullen te repareren en meer Limburgs nieuws...

Plan voor halvering veestapel valt slecht
Het plan van D66 om de veestapel drastisch te verminderen, valt niet in goede aarde. De regeringspartij wil op die manier de stikstofuitstoot terugdringen om zo ruimte te maken voor woningbouw. Het zou betekenen dat er geen plek meer is voor vijftig miljoen kippen en zes miljoen varkens in Nederland. In Limburg wordt met verbazing gereageerd op het plan van D66. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat zelfs verder. De bond zegt dat dit plan het welzijn van honderdduizenden Limburgers aan het wankelen brengt.

Bekijk hier de hele reportage

Drie jaar cel voor dader brute verkrachting na autopech
Drie jaar cel voor de man die zeventien jaar geleden een jonge vrouw verkrachtte in Lottum. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar meer, vier jaar. Ton R. verkrachtte in 2002 een 18-jarige vrouw die autopech had.

Bekijk hier de hele reportage

Eerst proberen te repareren, weggooien kan altijd nog
Ben jij iemand die spullen meteen weggooit of juist iemand die eerst het zaakje probeert te repareren? Er zijn nog altijd genoeg mensen die veel te snel kiezen voor 'weggooien'. Een nieuwe campagne van SIRE moet dat gedrag veranderen.

Bekijk hier de hele reportage

Taalhelden Jeroen en Marijke maken Limburgers geletterd
Maandag startte de week van de Alfabetisering. Gemiddeld één op de acht Limburgers heeft grote moeite met lezen en schrijven en rekenen. Laaggeletterd zijn heeft een veel invloed op je leven. Mensen leven vaker langdurig in armoede, ze hebben vaker schulden en moeten meer moeite doen om een baan te krijgen en te behouden. Kortom, het is niet gemakkelijk als je niet of niet goed kun lezen en schrijven. In deze week van de alfabetisering zijn de Taalheldenprijzen uitgereikt, voor mensen die zich bijzonder inzetten om mensen in Nederland geletterd te maken. Twee Limburgse taalhelden zijn in de studio. Jeroen Rosbender, ooit laaggeletterd, en Marijke Timmermans, van Vista College in Heerlen.

Bekijk hier de hele reportage

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen