Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 18:31

Maandag in L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op, Heerlense raad praat over affaire rond Krewinkel, Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart, Maasbree middelpunt van trialsport en meer Limburgs nieuws...

Bekijk hier de hele uitzending

Limburg maakt stormschade op
Op talloze plekken in Limburg moest maandag puin worden geruimd na de uitzonderlijke storm van zondag. In het zuiden van de provincie sloeg de wind het hardst toe. Daar kreeg de brandweer ruim 350 meldingen van weggewaaide dakpannen, reclameborden of omgevallen bomen. Van Susteren tot aan de noordgrens kwamen bijna tweehonderd meldingen binnen. Het meeste geschrokken zijn ze misschien wel in Brunssum, waar een boom bijna de complete voorgevel van een woning wegvaagde.

Bekijk hier de hele reportage

Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart
In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons. Blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen in samenwerking met de NOS. In het onderzoek geeft 45 procent aan dat ze thuis of bij vrienden altijd dialect spreken. In Friesland is dat 31 procent. En die Limburgse streektaal komt ook naar voren bij de vraag: wie is voor u de grootste Limburger aller tijden? Met een overgrote meerderheid kwam hieruit cabaretier Toon Hermans naar voren. Hij liet André Rieu en Frans Timmermans ver achter zich. Dat de teksten van Hermans vandaag de dag nog zeer actueel zijn bewijst Zabih Asmaie uit Sittard. Hij leerde Nederlands met behulp van de gedichten en liedjes van Toon.

Bekijk hier de hele reportage

Heerlen praat over gedoe rond Krewinkel
De gemeenteraad van Heerlen praat maandagavond in een extra raadsvergadering over het gedoe rond de inmiddels opgestapte burgemeester Ralf Krewinkel. Die solliciteerde tijdens zijn ziekte naar de post van burgemeester in Kerkrade. Hij werd daar tweede, maar zijn naam lekte uit. Partijen in de Heerlense raad hadden gouverneur Theo Bovens op het matje geroepen omdat ze vinden dat hij fouten heeft gemaakt in de procedure. Bovens is als gouverneur de baas van de burgemeesters. Hij draagt kandidaten voor aan een vertrouwenscommissie.

Bekijk hier de hele reportage

Enas, slachtoffer van Osama I.
De 38-jarige Osama I die verdacht wordt van twee moorden in Maastricht, hoort dinsdag voor de rechtbank in Maastricht zijn straf. Voor de nabestaanden een moeilijk moment. Ook voor dochter Enas die niet alleen haar moeder verloor, maar ook zelf zwaargewond raakte door de aanval van de verdachte.

Bekijk hier de hele reportage

Nieuwe afspraken rond handhaving in natuurgebieden
De opsporing van criminaliteit in het buitengebied is in handen van heel veel verschillende partijen. De provincie, het waterschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijvoorbeeld allemaal eigen opsporingsambtenaren met allemaal eigen bevoegdheden. In elkaars gebieden bekeuringen uitdelen mogen ze daarom vaak niet. Daar moet door een nieuwe afspraak die vandaag gemaakt is, verandering in komen.

Bekijk hier de hele reportage

Maasbree middelpunt van trialsport
Maasbree was dit weekend even het middelpunt van de trialsport in Nederland. In Noord-Limburg werd de eerste wedstrijd gehouden in de strijd om de open Nederlandse kampioenschappen. Bij trial moeten motorrijders over een aantal hindernissen rijden, zonder de grond met de voet te raken of erger nog van de motor te vallen. Zo’n 70 rijders, verschenen aan de start. Junioren en senioren.

Bekijk hier de hele reportage

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen