Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 18:31

Maandag in L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op, Heerlense raad praat over affaire rond Krewinkel, Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart, Maasbree middelpunt van trialsport en meer Limburgs nieuws...

Bekijk hier de hele uitzending

Limburg maakt stormschade op
Op talloze plekken in Limburg moest maandag puin worden geruimd na de uitzonderlijke storm van zondag. In het zuiden van de provincie sloeg de wind het hardst toe. Daar kreeg de brandweer ruim 350 meldingen van weggewaaide dakpannen, reclameborden of omgevallen bomen. Van Susteren tot aan de noordgrens kwamen bijna tweehonderd meldingen binnen. Het meeste geschrokken zijn ze misschien wel in Brunssum, waar een boom bijna de complete voorgevel van een woning wegvaagde.

Bekijk hier de hele reportage

Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart
In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons. Blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen in samenwerking met de NOS. In het onderzoek geeft 45 procent aan dat ze thuis of bij vrienden altijd dialect spreken. In Friesland is dat 31 procent. En die Limburgse streektaal komt ook naar voren bij de vraag: wie is voor u de grootste Limburger aller tijden? Met een overgrote meerderheid kwam hieruit cabaretier Toon Hermans naar voren. Hij liet André Rieu en Frans Timmermans ver achter zich. Dat de teksten van Hermans vandaag de dag nog zeer actueel zijn bewijst Zabih Asmaie uit Sittard. Hij leerde Nederlands met behulp van de gedichten en liedjes van Toon.

Bekijk hier de hele reportage

Heerlen praat over gedoe rond Krewinkel
De gemeenteraad van Heerlen praat maandagavond in een extra raadsvergadering over het gedoe rond de inmiddels opgestapte burgemeester Ralf Krewinkel. Die solliciteerde tijdens zijn ziekte naar de post van burgemeester in Kerkrade. Hij werd daar tweede, maar zijn naam lekte uit. Partijen in de Heerlense raad hadden gouverneur Theo Bovens op het matje geroepen omdat ze vinden dat hij fouten heeft gemaakt in de procedure. Bovens is als gouverneur de baas van de burgemeesters. Hij draagt kandidaten voor aan een vertrouwenscommissie.

Bekijk hier de hele reportage

Enas, slachtoffer van Osama I.
De 38-jarige Osama I die verdacht wordt van twee moorden in Maastricht, hoort dinsdag voor de rechtbank in Maastricht zijn straf. Voor de nabestaanden een moeilijk moment. Ook voor dochter Enas die niet alleen haar moeder verloor, maar ook zelf zwaargewond raakte door de aanval van de verdachte.

Bekijk hier de hele reportage

Nieuwe afspraken rond handhaving in natuurgebieden
De opsporing van criminaliteit in het buitengebied is in handen van heel veel verschillende partijen. De provincie, het waterschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijvoorbeeld allemaal eigen opsporingsambtenaren met allemaal eigen bevoegdheden. In elkaars gebieden bekeuringen uitdelen mogen ze daarom vaak niet. Daar moet door een nieuwe afspraak die vandaag gemaakt is, verandering in komen.

Bekijk hier de hele reportage

Maasbree middelpunt van trialsport
Maasbree was dit weekend even het middelpunt van de trialsport in Nederland. In Noord-Limburg werd de eerste wedstrijd gehouden in de strijd om de open Nederlandse kampioenschappen. Bij trial moeten motorrijders over een aantal hindernissen rijden, zonder de grond met de voet te raken of erger nog van de motor te vallen. Zo’n 70 rijders, verschenen aan de start. Junioren en senioren.

Bekijk hier de hele reportage

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen