Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 18:31

Maandag in L1mburg Centraal: Limburg maakt stormschade op, Heerlense raad praat over affaire rond Krewinkel, Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart, Maasbree middelpunt van trialsport en meer Limburgs nieuws...

Bekijk hier de hele uitzending

Limburg maakt stormschade op
Op talloze plekken in Limburg moest maandag puin worden geruimd na de uitzonderlijke storm van zondag. In het zuiden van de provincie sloeg de wind het hardst toe. Daar kreeg de brandweer ruim 350 meldingen van weggewaaide dakpannen, reclameborden of omgevallen bomen. Van Susteren tot aan de noordgrens kwamen bijna tweehonderd meldingen binnen. Het meeste geschrokken zijn ze misschien wel in Brunssum, waar een boom bijna de complete voorgevel van een woning wegvaagde.

Bekijk hier de hele reportage

Afghaan sluit Toon Hermans in zijn hart
In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons. Blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen in samenwerking met de NOS. In het onderzoek geeft 45 procent aan dat ze thuis of bij vrienden altijd dialect spreken. In Friesland is dat 31 procent. En die Limburgse streektaal komt ook naar voren bij de vraag: wie is voor u de grootste Limburger aller tijden? Met een overgrote meerderheid kwam hieruit cabaretier Toon Hermans naar voren. Hij liet André Rieu en Frans Timmermans ver achter zich. Dat de teksten van Hermans vandaag de dag nog zeer actueel zijn bewijst Zabih Asmaie uit Sittard. Hij leerde Nederlands met behulp van de gedichten en liedjes van Toon.

Bekijk hier de hele reportage

Heerlen praat over gedoe rond Krewinkel
De gemeenteraad van Heerlen praat maandagavond in een extra raadsvergadering over het gedoe rond de inmiddels opgestapte burgemeester Ralf Krewinkel. Die solliciteerde tijdens zijn ziekte naar de post van burgemeester in Kerkrade. Hij werd daar tweede, maar zijn naam lekte uit. Partijen in de Heerlense raad hadden gouverneur Theo Bovens op het matje geroepen omdat ze vinden dat hij fouten heeft gemaakt in de procedure. Bovens is als gouverneur de baas van de burgemeesters. Hij draagt kandidaten voor aan een vertrouwenscommissie.

Bekijk hier de hele reportage

Enas, slachtoffer van Osama I.
De 38-jarige Osama I die verdacht wordt van twee moorden in Maastricht, hoort dinsdag voor de rechtbank in Maastricht zijn straf. Voor de nabestaanden een moeilijk moment. Ook voor dochter Enas die niet alleen haar moeder verloor, maar ook zelf zwaargewond raakte door de aanval van de verdachte.

Bekijk hier de hele reportage

Nieuwe afspraken rond handhaving in natuurgebieden
De opsporing van criminaliteit in het buitengebied is in handen van heel veel verschillende partijen. De provincie, het waterschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijvoorbeeld allemaal eigen opsporingsambtenaren met allemaal eigen bevoegdheden. In elkaars gebieden bekeuringen uitdelen mogen ze daarom vaak niet. Daar moet door een nieuwe afspraak die vandaag gemaakt is, verandering in komen.

Bekijk hier de hele reportage

Maasbree middelpunt van trialsport
Maasbree was dit weekend even het middelpunt van de trialsport in Nederland. In Noord-Limburg werd de eerste wedstrijd gehouden in de strijd om de open Nederlandse kampioenschappen. Bij trial moeten motorrijders over een aantal hindernissen rijden, zonder de grond met de voet te raken of erger nog van de motor te vallen. Zo’n 70 rijders, verschenen aan de start. Junioren en senioren.

Bekijk hier de hele reportage

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen