Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Hebben we actievoeren herontdekt?

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 19:14

Woensdag in L1mburg Centraal: overheid moet duidelijker communiceren, schooltandarts keert terug in Heerlen, Frans Bauer in Venlo en meer Limburgs nieuws...

Bekijk hier de hele uitzending

'Taalpolitie' gaat overheid wijzen op onbegrijpelijke teksten
Deze vacature plaatste het departement van staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom: Gezocht, een 'Raakvlakmanager Strategische Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet'. Dit soort onbegrijpelijke overheidstaal is Knops een doorn in het oog. Daarom introduceerde hij in Roermond een soort taalpolitie, die de overheid moet gaan wijzen duidelijke teksten die getypt worden in brieven, op websites en in advertenties van de overheid.

Bekijk hier de hele reportage

Schooltandarts keert terug in Heerlen
Bijna iedereen die het zich herinnert heeft slechte herinneringen aan de schooltandarts. Een of twee keer per jaar parkeerde het gevreesde busje op het schoolplein en moesten alle kinderen verplicht langs ter controle. Tegenwoordig is het een vrijwel verdwenen beroep, maar Heerlen overweegt de schooltandarts weer in te voeren. Want er zijn te veel kinderen die niet of nauwelijks gaan. Als het aan de gemeente Heerlen ligt, ontkomt geen enkel kind meer aan de tandarts. Nu bezoekt nog maar 1 op de 4 kinderen de tandarts en in sommige wijken in Heerlen is dat zelfs nog maar 1 op de 3.

Bekijk hier de hele reportage

Ex-partner vermoorde Reagan Perez voor de rechter
Vandaag stond de ex-partner van de vermoorde Reagan Perez uit Kerkrade voor de rechter. De vrouw werd in juli neergestoken in haar woning. Volgens justitie is ze daarbij in de val gelokt door haar ex Roberto.

Bekijk hier de hele reportage

Hebben we het actievoeren herontdekt?
Leraren, verpleegkundigen, boeren, medewerkers van Nedcar, klimaatactivisten. Allemaal hebben ze de afgelopen weken gestaakt, of actie gevoerd. Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens tegen of voor geprotesteerd, zo lijkt het. Hebben we het actievoeren ontdekt, of is het iets van alle tijden dat de laatste maanden weer prominent is opgedoken? Denk ook aan de gele hesjes. Doen we het hier anders dan in in de ons omringende landen? Helpt het eigenlijk om je zin te krijgen? Over de zin en onzin van actievoeren een gesprek met historicus Niek Pas, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, oorspronkelijk uit Tegelen.

Bekijk hier de hele reportage

Frans Bauer signeert in Venlo
Het is misschien niet de eerste artiest die je verwacht bij muziekzaak Sounds in Venlo, maar Frans Bauer was daar vandaag te gast. Verslaggever Ruud van Broekhoven wilde weleens van Frans weten hoe diep zijn liefde voor de Limburgstalige muziek zit.

Bekijk hier de hele reportage

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen