Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: gevolgen Troonrede voor Limburg

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 21:02

Dinsdag in L1mburg Centraal: Prinsjesdag, Limburg krijgt kooien om wasberen te vangen, 1Limburg vijf jaar jong en meer Limburgs nieuws...

Bekijk HIER de hele uitzending

Wat heeft Prinsjesdag dit jaar voor Limburg in petto?
Prinsjesdag, een dag van traditie, ceremonie, hoedjes, de koets en het koffertje. Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit, met de plannen voor Nederland. Natuurlijk de overhandiging van het koffertje met de Miljoenennota. Daarin staan, zoals verwacht, geen concrete plannen voor Limburg, maar wel concrete onderwerpen waar Limburg mee te maken heeft.

Maastricht handelde fout in spionagekwestie
De gemeente Maastricht heeft fout gehandeld in een onderzoek naar het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad. Volgens de kantonrechter in Maastricht was er wel een zwaarwegend belang om het lek te onderzoeken. Maar de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd in de mails van OR-leden staat in geen verhouding tot het doel. De affaire speelde vorig jaar toen de gemeentesecretaris een detectivebureau opdracht gaf om het mailverkeer van zo’n 40 ambtenaren te onderzoeken. Onder hen waren alle leden van de OR.

Kooien om wasberen te vangen in Limburg
De zoogdiervereniging gaat vanaf 1 oktober kooien plaatsen in Limburg om wasberen te vangen. Het provinciebestuur heeft daarvoor toestemming gegeven. Er zitten tussen de 50 en 100 wasberen in Limburg, die vanuit Duitsland naar onze provincie trekken.

Een kijkje bij de Stirling-bommenwerper in Pey
Dinsdag mocht de pers voor het eerst een kijkje nemen in Pey waar de komende weken de neergestorte Stirling-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog wordt geruimd. In het toestel zouden nog enkele duizendponders kunnen liggen. Dat is zware munitie uit de oorlog. Maar de bergers zijn vooral op zoek naar de stoffelijke resten van vier bemanningsleden waar nooit iets van is teruggevonden. De eerste stukken van het wrak werden vandaag blootgelegd.

1Limburg vijf jaar jong
Het is precies vijf jaar geleden dat onze nieuwssite 1Limburg van start ging. Het was een initiatief van L1 en Dagblad De Limburger samen. Na bijna drie jaar stopte die samenwerking. De krant begon een eigen nieuwssite en L1 ging alleen verder met 1Limburg. Nog steeds is 1Limburg één van de best bezochte regionale nieuwssites van Nederland.

Sjeng en Joep doodgeschoten op de Cauberg
Sjeng Coenen uit Simpelveld en Joep Francotte uit Vaals zijn twee mannen die vlak voor de bevrijding van Zuid-Limburg zijn doodgeschoten. Het waren verzetsmannen die min of meer per toeval werden ontdekt in hun onderduikadres. Nog dezelfde avond werden ze gefusilleerd op de Cauberg in Valkenburg. Op de plek waar de ze werden doodgeschoten staat nu het Limburgs Verzetsmonument.

Bekijk HIER de hele uitzending

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen