Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: gevolgen Troonrede voor Limburg

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 21:02

Dinsdag in L1mburg Centraal: Prinsjesdag, Limburg krijgt kooien om wasberen te vangen, 1Limburg vijf jaar jong en meer Limburgs nieuws...

Bekijk HIER de hele uitzending

Wat heeft Prinsjesdag dit jaar voor Limburg in petto?
Prinsjesdag, een dag van traditie, ceremonie, hoedjes, de koets en het koffertje. Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit, met de plannen voor Nederland. Natuurlijk de overhandiging van het koffertje met de Miljoenennota. Daarin staan, zoals verwacht, geen concrete plannen voor Limburg, maar wel concrete onderwerpen waar Limburg mee te maken heeft.

Maastricht handelde fout in spionagekwestie
De gemeente Maastricht heeft fout gehandeld in een onderzoek naar het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad. Volgens de kantonrechter in Maastricht was er wel een zwaarwegend belang om het lek te onderzoeken. Maar de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd in de mails van OR-leden staat in geen verhouding tot het doel. De affaire speelde vorig jaar toen de gemeentesecretaris een detectivebureau opdracht gaf om het mailverkeer van zo’n 40 ambtenaren te onderzoeken. Onder hen waren alle leden van de OR.

Kooien om wasberen te vangen in Limburg
De zoogdiervereniging gaat vanaf 1 oktober kooien plaatsen in Limburg om wasberen te vangen. Het provinciebestuur heeft daarvoor toestemming gegeven. Er zitten tussen de 50 en 100 wasberen in Limburg, die vanuit Duitsland naar onze provincie trekken.

Een kijkje bij de Stirling-bommenwerper in Pey
Dinsdag mocht de pers voor het eerst een kijkje nemen in Pey waar de komende weken de neergestorte Stirling-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog wordt geruimd. In het toestel zouden nog enkele duizendponders kunnen liggen. Dat is zware munitie uit de oorlog. Maar de bergers zijn vooral op zoek naar de stoffelijke resten van vier bemanningsleden waar nooit iets van is teruggevonden. De eerste stukken van het wrak werden vandaag blootgelegd.

1Limburg vijf jaar jong
Het is precies vijf jaar geleden dat onze nieuwssite 1Limburg van start ging. Het was een initiatief van L1 en Dagblad De Limburger samen. Na bijna drie jaar stopte die samenwerking. De krant begon een eigen nieuwssite en L1 ging alleen verder met 1Limburg. Nog steeds is 1Limburg één van de best bezochte regionale nieuwssites van Nederland.

Sjeng en Joep doodgeschoten op de Cauberg
Sjeng Coenen uit Simpelveld en Joep Francotte uit Vaals zijn twee mannen die vlak voor de bevrijding van Zuid-Limburg zijn doodgeschoten. Het waren verzetsmannen die min of meer per toeval werden ontdekt in hun onderduikadres. Nog dezelfde avond werden ze gefusilleerd op de Cauberg in Valkenburg. Op de plek waar de ze werden doodgeschoten staat nu het Limburgs Verzetsmonument.

Bekijk HIER de hele uitzending

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen